Normal_4679

MAARN (Novum) - Door een verbouwing is een tunnel onder de A12 bij Maarn te laag geworden voor de brandweer.

De wagens moeten omrijden totdat het probleem is opgelost, zegt een woordvoerder van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar het dorp onder valt.

Vanwege de verbreding van de A12 werd het tweeënhalve meter hoge tunneltje ook onder handen genomen. Zo werd het wegdek herbestraat.

Daardoor kwam het straatniveau echter iets hoger uit. "De aannemer heeft een verkeerde inschatting gemaakt", zegt de woordvoerder. "Aan de ene kant had hij gemeten dat er genoeg ruimte was, maar het tunneltje loopt schuin af en daardoor knelt het nu aan de andere kant."

De dorpskern van Maarn is door de A12 in twee delen geknipt. De tunnel is een belangrijke verbinding, maar de aanrijtijden komen niet in gevaar.

"Tijdens de verbouwing konden de wagens ook niet door de tunnel. Toen bleek al dat de aanrijtijden met de omrijtijd erbij nog steeds binnen de marge vallen."

Gelukkig genoeg werd de ontdekking dat de tunnel te laag was niet tijdens een noodsituatie gedaan. "De brandweer had al ingeschat dat het niet ging, en nam de proef op de som toen er tijd voor was."

Het bleek dat er twee centimeter speling is als de brandweerwagen stapvoets door de tunnel rijdt. "Maar in volle vaart zal het dus niet gaan."

De aannemer heeft toegezegd het wegdek op eigen kosten te verlagen. Dat moet binnen vier tot zes weken gebeuren. "Het wordt meegenomen in andere werkzaamheden, dat geeft minder overlast voor omwonenden."