Normal_4708

ZOETERMEER (ANP) - Graafwerkzaamheden leiden in Nederland tot honderden miljoenen euro's schade, inclusief indirecte kosten.

Bovendien vallen er bij de werkzaamheden, waar gasleidingen en elektriciteitskabels worden geraakt, jaarlijks tientallen gewonden. Dat werd maandag duidelijk tijdens de start van de campagne License to dig bij het Bouwhuis in Zoetermeer.

Jaarlijks worden rond de 10.000 schades gemeld aan gasleidingen en/of elektriciteitskabels. De directe schade aan het energienet ligt tussen de 40 en 50 miljoen euro per jaar. Een groot deel daarvan wordt veroorzaakt door onzorgvuldig graven door grondroerders en bouwers in Nederland.

De kans op onzorgvuldig graven is ook groot in Nederland, weet Netbeheer Nederland. Op minder dan eenduizendste deel van de wereld ligt immers ruim 400.000 kilometer aan elektriciteitskabels en gasleidingen, berekende de brancheorganisatie.

Toch leidt wet- en regelgeving, zoals de verplichte Klic-melding bij het Kadaster en de richtlijn zorgvuldig graven, nog niet tot minder schades. Daar moet de campagne nu verandering in brengen.