Normal_4745

DEN HAAG (Novum) - De aanleg van nieuwe snelwegen en extra rijstroken heeft in de eerste vier maanden van dit jaar voor minder files gezorgd. Tegelijkertijd bleef het aantal weggebruikers gelijk aan het aantal in de vier maanden daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat die minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Schultz noemt de doorstroming op de rijkswegen 'goed'. De filedruk daalde met ruim 5,6 procent en is daarmee op het laagste niveau sinds 2000. Toen werd echter een stuk minder op de weg gereden.

Tot 2007 steeg de filedruk flink, daarna werd een daling ingezet mede door de slechte economische situatie en het gunstige weer. De daling van de filezwaarte wordt vooral verklaard door de opening van nieuwe rijstroken en de invoering van spitsstroken.

Het aantal uren dat alle weggebruikers gezamenlijk in de file stonden, daalde de afgelopen maanden met 4,1 procent. Dat leverde in het afgelopen jaar in totaal 51,7 miljoen uur vertraging op.

"Dit is heel goed nieuws voor automobilisten en vervoerders. Maar ook voor mensen die rond notoire fileknelpunten leven. Minder files betekent ook schonere lucht voor omwonenden", aldus Schultz in een reactie.

De minister zegt nog niet helemaal tevreden te zijn. "Voor onze economie is het essentieel dat de bereikbaarheid optimaal is. Daar moeten we de komende jaren hard aan blijven werken."