Normal_4762

AMSTERDAM (Novum) - De gemeente Amsterdam wil dat het mogelijk wordt om door de onderdoorgang van het Rijksmuseum te fietsen. Als het museum volgens plan volgend jaar open wil, is er geen andere mogelijkheid dan het oorspronkelijke ontwerp uit te voeren, waarin fietsers worden toegelaten. Dat schrijft verkeerswethouder Eric Wiebes in een brief aan de gemeenteraad.

Als de gemeenteraad toch kiest voor afsluiting van de onderdoorgang voor fietsers, moet daar nu al rekening mee worden gehouden. Zo moet in dat geval bij de aanleg van de tuin ruimere fietspaden rond het museum worden voorzien. Dat scenario heeft de voorkeur van stadsdeel Zuid en het museum. Het zogeheten Hoofdnet Fiets moet daarvoor worden gewijzigd, en dat is tijdrovend.

Uit onderzoek naar de verkeersveiligheidsituatie in de onderdoorgang bleek in eerste instantie dat de twee varianten beide veilig zijn en elkaar weinig ontlopen. Nadat de Fietsersbond had gewezen op twee fouten in het onderzoek, zijn de conclusies aangepast. Het openhouden van de passage voor fietsers blijkt toch iets veiliger dan de 'omfietsvariant'. Dat is reden voor de gemeente om de onderdoorgang voor fietsers open te willen houden. Het college is in dat geval wel van plan de veiligheid verder te verbeteren.

Het stadsdeel moet ervoor zorgen dat er een flexibele afscheiding komt tussen voet- en fietspaden zodat voetgangers niet kunnen oversteken. Verder mogen er geen snorfietsen in de passage rijden. En er moet nog eens kritisch worden bekeken of het echt nodig is de ondergang minimaal dertig dagen per jaar af te sluiten in verband met evenementen op het Museumplein en in het Rijksmuseum.