Normal_4778

AMSTERDAM (Novum) - De onderdoorgang van het Rijksmuseum wordt waarschijnlijk toch weer opengesteld voor fietsers. De PvdA, GroenLinks en SP in Amsterdam - samen een meerderheid - zijn het eens met de gemeente, die wil dat de passage, in lijn met de oorspronkelijke plannen, openblijft voor fietsers. Dat blijkt uit een rondgang van Novum Nieuws.

De PvdA in de gemeenteraad wijkt met het standpunt af van de eigen fractie in stadsdeel Zuid, die zich begin mei 'na grondige beraadslaging' nog unaniem uitsprak tegen de openstelling van de onderdoorgang voor fietsers. Coalitiepartij VVD in Amsterdam is ook tegen de openstelling, net als D66 en het Rijksmuseum zelf.

De gemeenteraadsfractie van de PvdA ziet net als het college, GroenLinks en SP geen goede reden om de passage af te sluiten, en daarmee het hoofdnet voor fietsers in de stad aan te passen. "Het openhouden van de passage is verkeersveiliger dan het sluiten ervan", zegt PvdA-raadslid Emre Ünver dinsdag.

Ook het argument dat de beleving van de onderdoorgang, het Rijksmuseum en het Museumplein wordt aangetast, gaat volgens de PvdA niet in alle gevallen op. "Anderen zeggen juist dat fietsers juist onderdeel uitmaken van de beleving van de stad en de passage. Fietsen horen bij Amsterdam en bij het museum", verklaart Ünver.

De voorstanders van fietsers in de passage willen de onderdoorgang verbieden voor snorfietsen en scooters. Het fietspad zou daarnaast duidelijk moeten worden gescheiden van het voetpad. Het Rijksmuseum wil na de heropening in 2013 zo'n twee miljoen bezoekers per jaar trekken. De toekomstige ingangen liggen in de nieuwe passage.