Normal_4873

BRUSSEL (Novum) - Nederland krijgt twintig miljoen aan subsidies van de Europese Unie voor de financiering van negen infrastructuurprojecten. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag bekendgemaakt. De totale subsidiepot voor alle lidstaten bevat tweehonderd miljoen euro.

Het geld is bedoeld voor projecten op de weg, het spoor, waterwegen en in de luchtvaart. Zo wordt vijf miljoen euro beschikbaar gesteld om de tunnelveiligheid op de A2 bij Maastricht te verbeteren en enkele afslagen te bouwen. Ook wordt 1,2 miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar het gebruik van waterstof in het verkeer en voor de bouw van enkele waterstoftankstations.

De rest van het geld wordt onder meer gebruikt voor de bouw van een terminal en binnenvaartkranen op de Tweede Maasvlakte, planstudies op het gebied van watervervoer en deelname van Schiphol aan een project van Eurocontrol, het Europese radarsysteem voor de luchtvaart.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) gaf aan blij te zijn met de subsidies. "Een goede internationale bereikbaarheid van Nederlandse main-, brain- en greenports en de stedelijke regio's waarin zij liggen is van enorm belang voor onze economische kracht", zei Schultz. "Ik ben daarom zeer verheugd dat de EU-lidstaten deze belangrijke Nederlandse infrastructuurprojecten financieel willen ondersteunen."