Normal_5691

Eindhoven krijgt het eerste innovatieve fietspad van Nederland. Fietsers rijden hier in de toekomst over een interactief pad, ontwikkelt vanuit het Smart Highway concept. Het fietspad combineert duurzame technieken en reageert op de omgeving en de fietser zelf.

Smart Highway is een vernieuwend concept voor de slimme weg van morgen. Het idee gebruikt de mogelijkheden van nieuwe technologie en wordt nu ook toegepast voor een fietspad. Het eerste ter wereld in zijn soort.

Partnerschap
Het interactieve fietspad maakt onderdeel uit van een samenwerkingsverband tussen de gemeente Eindhoven, Eindhoven 365, Heijmans, van Gogh Brabant, Routebureau Brabant en Studio Roosegaarde. Vrijetijdshuis Brabant is projectleider van het innovatieve fietspad. Voor de realisatie van het fietspad is op 10 juli jongstleden door de betrokken partijen een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Interactieve fietsbeleving
Zo’n 600 meter fietspad, gelegen tussen de Opwettense Watermolen en de Collse Watermolen en onderdeel van de Van Gogh Fietsroute, krijgt een speciaal interactief design ontworpen door Daan Roosegaarde van Studio Roosegaarde. Studio Roosegaarde geeft hiermee een hedendaagse interpretatie aan Vincent van Gogh. Deze nieuwe innovatieve toepassingen worden samen met Heijmans ontwikkeld.  Inmiddels is gestart met de eerste ontwerpen van het innovatieve fietspad. Naar verwachting wordt het definitieve ontwerp in oktober gepresenteerd.

Van Gogh Brabant
Het Brabantse levensverhaal van Vincent van Gogh vormt een belangrijk onderdeel bij de ontwikkeling van het fietspad. Het fietspad loopt naast Eindhoven ook door de gemeente Nuenen, waar Van Gogh van 1883 tot 1885 gewoond en gewerkt heeft. De vernieuwende toepassingen geven een extra dimensie aan de Van Gogh fietsroute, die in het voorjaar van 2013 is uitgebracht.

Over Smart Highway
Smart Highway is het resultaat van intensieve samenwerking tussen bouwer en ontwikkelaar Heijmans en ontwerper Daan Roosegaarde en zijn Studio Roosegaarde. Centraal in het concept staan de thema’s duurzaamheid, veiligheid en beleving, die hun uitwerking krijgen in de nieuwste technieken op het gebied van energie en licht.

Over Routebureau Brabant
Routebureau Brabant bevordert een tevreden en toegankelijk gebruik van recreatieve routes in Noord-Brabant voor bewoners, dagtoeristen en verblijfstoeristen. Dit komt tot stand door kennisdeling, kwaliteitsbewaking, productinnovatie en promotie. Routebureau Brabant is een samenwerkingsverband tussen: Regio West-Brabant, Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE), VVV Noordoost-Brabant, Gemeenten ‘Hart van Brabant en Vrijetijdshuis Brabant.