Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Minister Schultz opent nieuwbouw Deltares

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
‘Ik stond als staatssecretaris mede aan de wieg van Deltares. Nu is dit topinstituut al weer vijf jaar oud en heeft het zich ontwikkeld tot een wereldspeler met activiteiten in meer dan 80 landen.’ Dat zei minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu vandaag bij de opening van de nieuwbouw van Deltares, het Nederlandse kennisinstituut voor water, ondergrond en infrastructuur, in Delft. Zij noemde Deltares ‘het brein van onze delta, dat kennis ontwikkelt voor belangrijke maatschappelijke vraagstukken en veilig en duurzaam leven in Nederland mede mogelijk maakt.’

Met de oprichting van Deltares in 2008 werd alle aanwezige kennis in Nederland over deltavraagstukken bij elkaar gebracht in één kennisinstituut. Door de diverse kennisdisciplines samen te voegen zou Nederland betere oplossingen kunnen ontwikkelen voor nieuwe uitdagingen als zeespiegelstijging, extreme neerslagpatronen en bodemdaling.

Om de samenwerking en kennisuitwisseling verder te bevorderen, besloot Deltares de verschillende locaties waarover het was verspreid in Delft en Utrecht, samen te voegen. Met de opening van het nieuwe Tetragebouw zijn alle activiteiten in Delft nu op één locatie gevestigd. Naast de kantoorruimtes, zijn op de Delftse campus tevens diverse testfaciliteiten aanwezig. Ook de twee vestigingen in Utrecht zijn onlangs samengevoegd.

Volgens Maarten Smits, algemeen directeur van Deltares, symboliseert het nieuwe Tetragebouw de transparante manier waarop Deltares wil werken en bevordert het de onderlinge kennisuitwisseling. ‘Samenwerking zorgt ervoor dat voortdurend nieuwe kennis en ideeën ontstaan. En die is hard nodig om oplossingen te vinden voor de complexe vraagstukken waar alle delta’s wereldwijd mee te maken hebben.’

De nieuwbouw van Deltares is ontworpen door Jeanne Dekkers Architectuur uit Delft.  Het bestaat uit drie bouwlagen, met ramen vanaf de vloer.  Vanuit de centrale trap zijn per verdieping drie vleugels gecreëerd met concentratieplekken, open werkplekken en overlegplekken.

© Nationale Bouwgids

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.

03 juli '23 (11:37)

Krimp groter dan verwacht industriesector eurozone

De bedrijvigheid in de industrie van de eurozone is afgelopen maand harder gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht door een afzwakkende vraag. Dat komt mede doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven in een rap tempo heeft verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere leenkosten zetten namelijk ook een rem op de economie en drukken de vraag naar goederen.

26 juni '23 (10:23)

Industrie kan schoon worden, maar moet flink verbouwen volgens onderzoek

Het verduurzamen van de Nederlandse industrie is in relatief korte tijd zeker mogelijk, maar dat zal dan wel een behoorlijk andere industrie moeten worden dan de huidige. Dat is de kern van een verkennend onderzoek dat bureau CE Delft heeft gedaan in opdracht van Natuur & Milieu. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens neemt het rapport maandag in ontvangst in Den Haag.