Normal_deltares

‘Ik stond als staatssecretaris mede aan de wieg van Deltares. Nu is dit topinstituut al weer vijf jaar oud en heeft het zich ontwikkeld tot een wereldspeler met activiteiten in meer dan 80 landen.’ Dat zei minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu vandaag bij de opening van de nieuwbouw van Deltares, het Nederlandse kennisinstituut voor water, ondergrond en infrastructuur, in Delft. Zij noemde Deltares ‘het brein van onze delta, dat kennis ontwikkelt voor belangrijke maatschappelijke vraagstukken en veilig en duurzaam leven in Nederland mede mogelijk maakt.’

Met de oprichting van Deltares in 2008 werd alle aanwezige kennis in Nederland over deltavraagstukken bij elkaar gebracht in één kennisinstituut. Door de diverse kennisdisciplines samen te voegen zou Nederland betere oplossingen kunnen ontwikkelen voor nieuwe uitdagingen als zeespiegelstijging, extreme neerslagpatronen en bodemdaling.

Om de samenwerking en kennisuitwisseling verder te bevorderen, besloot Deltares de verschillende locaties waarover het was verspreid in Delft en Utrecht, samen te voegen. Met de opening van het nieuwe Tetragebouw zijn alle activiteiten in Delft nu op één locatie gevestigd. Naast de kantoorruimtes, zijn op de Delftse campus tevens diverse testfaciliteiten aanwezig. Ook de twee vestigingen in Utrecht zijn onlangs samengevoegd.

Volgens Maarten Smits, algemeen directeur van Deltares, symboliseert het nieuwe Tetragebouw de transparante manier waarop Deltares wil werken en bevordert het de onderlinge kennisuitwisseling. ‘Samenwerking zorgt ervoor dat voortdurend nieuwe kennis en ideeën ontstaan. En die is hard nodig om oplossingen te vinden voor de complexe vraagstukken waar alle delta’s wereldwijd mee te maken hebben.’

De nieuwbouw van Deltares is ontworpen door Jeanne Dekkers Architectuur uit Delft.  Het bestaat uit drie bouwlagen, met ramen vanaf de vloer.  Vanuit de centrale trap zijn per verdieping drie vleugels gecreëerd met concentratieplekken, open werkplekken en overlegplekken.

© Nationale Bouwgids