Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Herinrichting Amsterdamseweg van start: Veiligheid voor fietser verbetert sterk, meer ruimte voor groen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Op vrijdag 11 oktober starten de werkzaamheden voor de rioolvervanging en herinrichting van de Amsterdamse weg. De herinrichting houdt onder andere in dat aan beide kanten van de Amsterdamseweg een vrijliggend fietspad komt. Voor fietsers is dat een aanzienlijke verbetering die past bij het streven van de gemeente om bij drukke doorgaande wegen, vrijliggende fietspaden aan te leggen. Verder krijgt de Amsterdamse weg nieuwe bestrating, stiller asfalt, nieuwe lichtmasten, nieuwe troittoirs, extra bomen en natuurlijk een nieuw riool. In het plan, dat in overleg met wijkplatform, wijkvereniging en belanghebbenden tot stand kwam, is rekening gehouden met plekken voor laden en lossen en met een goede oversteekbaarheid van de weg. Het plan kent ook een nadeel: van de ongeveer 1100 parkeerplaatsen in het hele gebied, komen er 20 te vervallen.

Wethouder mobiliteit, Martijn Leisink is blij dat de werkzaamheden van start gaan: “ Het werd echt tijd. Deze weg verwerkt vijftienduizend voertuigen per dag en bovendien is een belangrijke entree voor de stad. Zo’n weg mag wel wat meer uitstraling hebben. Door deze herinrichting gaan zowel de veiligheid als de uitstraling met sprongen vooruit. Ik ben ook erg tevreden met het voorbereidingstraject waarin we in nauw in overleg met de wijkvereniging Burgemeesterswijk, het wijkplatform Arnhem-West, de Fietsersbond, het Arnhems Platform voor Chronisch Zieken en Gehandicapten en een groot aantal bewoners en ondernemers tot zo’n mooi en afgewogen plan zijn gekomen.”

Werkzaamheden
De aannemer start met het werk op de kruising Amsterdamsenweg/Bovenbrugstraat. Eén rijstrook, alleen stad uit, blijft tijdens de werkzaamheden beschikbaar voor het verkeer. Verkeer dat de stad in wil, wordt bij de Schelmseweg via de Apeldoornseweg en de Sonsbeekweg omgeleid met borden. De aanliggende wijken, de supermarkten en Amsterdamse Hoek blijven steeds bereikbaar, ook vanuit noordelijke richting. Met vrijwel alle ondernemers is vooraf een gesprek geweest over de uitvoering van het werk. Deze gesprekken zijn ook gebruikt om het op detail nog aan te passen aan de wensen van de ondernemers. De grote lijn van het plan verandert hierdoor verder niet. Omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd over de fasering van de werkzaamheden en de gevolgen voor bereikbaarheid, parkeren, plaatsen van vuilcontainers en dergelijke. De werkzaamheden duren waarschijnlijk tot en met april 2014.

Verkeersbesluit
De herinrichting past binnen de kaders die de gemeenteraad eerder heeft vastgesteld. Voor het aanwijzen van verplicht fietspad met verkeersborden, wordt een verkeersbesluit genomen. Het voornemen daartoe is vandaag gepubliceerd.

Invloed van bewoners
Het plan dat samen met wijkplatform, wijkvereniging en belanghebbenden is gemaakt, is tijdens een bewonersavond aan de wijk voorgelegd. De meeste bezoekers waren tevreden met hoofdlijnen van het ontwerp. Enkele reacties gaven aanleiding om de plannen op sommige punten aan te passen. De meeste knelpunten zijn naar tevredenheid opgelost. De nog openstaande punten kunnen tijdens of zelfs na de werkzaamheden nog worden opgelost. In overleg met bewoners zal wethouder Leisink zoeken naar mogelijkheden om de parkeerdruk in de buurt van de Amsterdamsenhoek te verlagen. Dat staat echter los van deze herinrichting.

 

© Nationale Bouwgids

 

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.

03 juli '23 (11:37)

Krimp groter dan verwacht industriesector eurozone

De bedrijvigheid in de industrie van de eurozone is afgelopen maand harder gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht door een afzwakkende vraag. Dat komt mede doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven in een rap tempo heeft verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere leenkosten zetten namelijk ook een rem op de economie en drukken de vraag naar goederen.

26 juni '23 (10:23)

Industrie kan schoon worden, maar moet flink verbouwen volgens onderzoek

Het verduurzamen van de Nederlandse industrie is in relatief korte tijd zeker mogelijk, maar dat zal dan wel een behoorlijk andere industrie moeten worden dan de huidige. Dat is de kern van een verkennend onderzoek dat bureau CE Delft heeft gedaan in opdracht van Natuur & Milieu. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens neemt het rapport maandag in ontvangst in Den Haag.