Normal_duurzame_energie_groen_windmolens

(Novum) - Tientallen inwoners van het Utrechtse Houten willen geld zien van de gemeente na de komst van enkele windmolens. Ze claimen dat de waarde van hun huis met minimaal vijftigduizend euro is gedaald. De totale schade wordt op drie miljoen euro geschat, schrijft Trouw dinsdag.

De huiseigenaren zeggen dat de windmolens hun uitzicht ontsieren en dat ze zorgen voor een laag gebrom dat gezondheidsklachten veroorzaakt. Volgens de krant is het de eerste keer dat een gemeente door zoveel bewoners tegelijk wordt aangeklaagd.

Ook Vereniging Eigen Huis vraagt zich af wie de dalende woningwaarden na het plaatsen van een windmolen opvangt. De vereniging doet onderzoek naar de mogelijkheden om de schade niet bij huiseigenaren neer te leggen maar elders te claimen.

De Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) stelt dat de energieproducent, in dit geval Eneco, de schade moet ophoesten. Tegelijkertijd heeft de vereniging een klacht ingediend bij het Europese Hof voor Rechten van de Mens. Het laagfrequent geluid van de molens zou een inbreuk zijn op vrij en ongestoord wonen.