Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ministerie investeert in regionale sporen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Deze week kwam het bericht dat Staatssecretaris Mansveld in gaat zetten op de verbetering van het openbaar vervoer op vier regionale spoorlijnen en een grensoverschrijdende spoorlijn. Daar zijn wij als spoorbeheerder natuurlijk erg blij mee. Hiermee kunnen we weer een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van de betrouwbaarheid, duurzaamheid en veiligheid van het spoor. Bovendien maakt de investering ook de groei van het aantal reizigerstreinen op deze lijnen mogelijk.

Investering ministerie in regionale lijnen
Staatssecretaris Mansveld heeft met de regio’s afspraken gemaakt voor verbetering van het openbaar vervoer op vier regionale spoorlijnen en een grensoverschrijdende spoorlijn. De staatssecretaris trekt hiervoor tientallen miljoenen euro’s uit. Ook de regionale overheden investeren zelf en werken nu samen met ProRail en het ministerie de plannen verder uit. Het gaat dan om de volgende regionale spoorlijnen:

Arnhem - Winterswijk (dubbel spoor)
Arnhem - Tiel (spooruitbreiding)
Ede-Wageningen - Amersfoort (spooruitbreiding)
Zwolle - Wierden (nieuwe bovenleiding)
Heerlen - Aken (nieuwe bovenleiding)

Samenwerking ministerie, provincies, regio's en ProRail
Dit zijn spoorlijnen waar de provincies en stadsregio’s bepalen wie er hoe vaak en wanneer mag rijden met personentreinen. De regionale overheden willen het spoorvervoer graag verder verbeteren en ProRail helpt hen daarbij door advies te geven en vernieuwingswerkzaamheden te organiseren. Met de impuls van het ministerie komen de verschillende plannen een stuk dichterbij.

Arnhem - Winterswijk, Heerlen - Aken & Zwolle - Wierden
Het is nu zeker dat de spoorlijn Arnhem-Winterswijk deels (tussen Zevenaar en Didam) verdubbeld gaat worden. Zeker is ook dat het spoor tussen Heerlen-Aken wordt geëlektrificeerd zodat er een sneltrein tussen Maastricht en Aken kan gaan rijden. Verder wordt er onderzoek gedaan naar de elektrificatie van de spoorlijn tussen Zwolle en Wierden. Na de elektrificatie kunnen in plaats van dieseltreinen ook geëlektrificeerde treinen gebruik maken van deze spoorlijnen. Als dit onderzoek af is, wordt er definitief over besloten.

Arnhem - Tiel & Ede - Amersfoort
Verder kan er worden gekeken of het spoor bij Elst uitgebreid kan worden, zodat de doorgaande trein tussen Arnhem en Tiel  (naast de verdere uitbreiding van de treindienst daar) kan blijven rijden. Ten slotte loopt er ook een verkenning naar spooruitbreiding op de lijn Ede-Wageningen-Amersfoort, de zogenoemde Valleilijn, om ieder kwartier te kunnen rijden tussen Amersfoort en Ede.

© Nationale Bouwgids

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.

03 juli '23 (11:37)

Krimp groter dan verwacht industriesector eurozone

De bedrijvigheid in de industrie van de eurozone is afgelopen maand harder gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht door een afzwakkende vraag. Dat komt mede doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven in een rap tempo heeft verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere leenkosten zetten namelijk ook een rem op de economie en drukken de vraag naar goederen.

26 juni '23 (10:23)

Industrie kan schoon worden, maar moet flink verbouwen volgens onderzoek

Het verduurzamen van de Nederlandse industrie is in relatief korte tijd zeker mogelijk, maar dat zal dan wel een behoorlijk andere industrie moeten worden dan de huidige. Dat is de kern van een verkennend onderzoek dat bureau CE Delft heeft gedaan in opdracht van Natuur & Milieu. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens neemt het rapport maandag in ontvangst in Den Haag.