Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Heijmans verzorgt integraal variabel onderhoud voor Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Heijmans gaat in opdracht van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid variabel onderhoud verzorgen voor het wegennet, viaducten, bruggen en tunnels in perceel 1. De werkzaamheden vinden plaats op diverse locaties in West-Nederland op de N3, N59, N915, A4, A15, en een 2-tal kunstwerken over de Oude Maas.  Het onderhoudscontract maakt onderdeel uit van het IVOD programma - Integraal Variabel Onderhoud Droog - waarmee Rijkswaterstaat innovatieve onderhoudsoplossingen wil stimuleren. Het contract heeft een looptijd van 1 jaar, de contractwaarde voor Heijmans bedraagt bijna € 18 miljoen. 

Het contract omvat alle voorkomende onderhoudswerkzaamheden gericht op het herstellen van schade aan (onderdelen van) de in totaal circa 100 viaducten, bruggen en tunnels, herstel van inspectiewagens, herstel en vervanging van asfalt, vervanging van voegovergangen door duurzame en geluidsarme varianten evenals het uitvoeren van betonreparaties. Ook het repareren van vorstschades aan asfalt is onderdeel van het contract. De winnende inschrijving is tot stand gekomen door een integrale benadering van de klantvraag en heeft geresulteerd in een geïntegreerde aanpak van  Heijmans.

Design & Construct
Rijkswaterstaat heeft voor de onderhoudswerkzaamheden aan het wegennet in de regio West-Nederland Zuid het variabel onderhoudsprogramma IVOD 2013-2014 geïnitieerd (Integraal Variabel Onderhoud Droog). Projecten die deel uitmaken van dit programma worden in de vorm van een Design & Construct opdracht op basis van EMVI criteria aanbesteed, waarbij de opdrachtnemer integraal verantwoordelijk is voor het ontwerp en de uitvoering. Bijzondere aandacht gaat uit naar verlaging van de CO2-uitstoot en minimale verkeershinder bij uitvoering en toepassing van bewezen oplossingen voor zowel product als werkwijze.

Over Heijmans
Heijmans is een beursgenoteerde onderneming die de activiteiten vastgoed, woningbouw, utiliteit, wegen en civiel combineert. Heijmans is actief in Nederland, België en Duitsland. Door te sturen op kwaliteitsverbetering, integrale projecten, duurzaamheid en winstgevendheid realiseren we toegevoegde waarde voor onze klanten. Heijmans realiseert projecten voor woonconsumenten, bedrijven en overheden. Met circa 8.000 medewerkers en in 2012 € 2,3 miljard omzet, bouwen we aan de ruimtelijke contouren van morgen. Voor meer informatie, kijk op www.heijmans.nl.

© Nationale Bouwgids

27 juni '25 ( 9:30)

Alle Rijkswegen weer vrijgegeven na NAVO-top

De N44 is vrijgegeven en daarmee zijn alle rijkswegen die afgesloten waren in verband met de NAVO-top weer open voor verkeer. Dat meldt Rijkswaterstaat donderdagavond.

26 juni '25 (10:27)

Treinverkeer rond Schiphol hersteld

De problemen op het spoor bij Schiphol zijn verholpen, zo is te zien op de website van de NS. De treinen die langs de luchthaven komen lijken weer volgens dienstregeling te rijden.

26 juni '25 ( 8:46)

Wegen grotendeels weer open na NAVO-top

Vrijwel alle wegen, snelwegen, op- en afritten, viaducten en tunnels die waren afgesloten in verband met de NAVO-top, zijn weer open. Dit meldt Rijkswaterstaat donderdagochtend. De N44 is nog wel afgesloten, evenals een aantal lokale wegen.

26 juni '25 ( 8:30)

Afbouw NAVO-top in volle gang, enkele wegen gaan later open

De S200-route in Den Haag die is afgesloten door de NAVO-top gaat vrijdag aan het einde van de middag weer open, meldt de gemeente. Dat is later dan verwacht, want aanvankelijk zouden de wegen vrijdagochtend om 06.00 uur weer vrijgegeven worden. Mogelijk gaat de rijbaan de stad in, richting Scheveningen, in de loop van de ochtend al wel open.

25 juni '25 (15:37)

Storing bij Schiphol houdt aan tot in de avond, probleem Gouda verholpen

De treinproblemen door een seinstoring bij Schiphol zijn woensdagmiddag nog niet opgelost en ProRail heeft ook de oorzaak nog niet achterhaald. In een nieuwe prognose verwacht de spoorbeheerder tot ongeveer 18.45 uur nodig te hebben. De kapotte bovenleiding bij Gouda is gerepareerd, waardoor er woensdagmiddag weer intercity's langs kunnen.

25 juni '25 (14:41)

Tientallen activisten weggevoerd na poging A12 te blokkeren

De politie heeft tientallen activisten van Extinction Rebellion aangehouden die rond het middaguur de A12 in Den Haag probeerden te blokkeren. De demonstranten worden weggevoerd in bussen, zien ANP-verslaggevers. Een deel is naar het ADO-stadion gebracht.

25 juni '25 (12:40)

Treinstoring bij Schiphol duurt naar verwachting tot circa 13:45 uur

De verwachting is nu dat er nog tot ongeveer 13.45 uur een verstoring is in het treinverkeer rond Schiphol, in plaats van tot 11.45 uur, is te zien in de NS-reisplanner. Door een storing rijden er woensdag fors minder treinen tussen Amsterdam Zuid en Schiphol en dit heeft ook impact op trajecten rond de luchthaven. ProRail kan nog niet zeggen hoe lang de problemen gaan duren.

25 juni '25 ( 8:59)

Spoor Schiphol opnieuw in de problemen, nu seinstoring

Er zijn woensdagochtend opnieuw problemen op het spoor bij Schiphol. Tussen Amsterdam Zuid en Schiphol rijden fors minder treinen dan normaal door een seinstoring. Dit duurt naar verwachting tot ongeveer 09.15 uur. De storing heeft ook impact op trajecten rond de luchthaven.

25 juni '25 ( 8:55)

Wegen rond Den Haag blijven opnieuw rustig

Op de wegen in de regio Den Haag is het ook woensdag, op de tweede dag van de NAVO-top, rustig. Een woordvoerder van de ANWB meldt dat er rond 06.45 uur net als de afgelopen dagen geen noemenswaardige zaken zijn op de wegen in deze regio.

25 juni '25 ( 8:36)

Problemen op spoor bij Gouda duren tot in de ochtend

Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag en tussen Utrecht en Rotterdam is nog zeker tot woensdagochtend 08.45 uur ontregeld. Door een kapotte bovenleiding tussen Gouda Goverwelle en Woerden rijden er veel minder treinen, meldt de NS. ProRail moet bij station Gouda Goverwelle de bovenleiding over een lengte van 200 meter vervangen.