Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlands team wint International Tunnelling Award

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Strukton Civiel is met het project Metrostation CS, onderdeel van de Noord/Zuidlijn, uitgeroepen tot een van de winnaars van de International Tunnelling Awards. De bekendmaking vond plaats tijdens een ceremonie in het Grosvenor House Hotel op 26 november in London.

Het project Metrostation CS heeft gewonnen in de categorie Specialist Tunnelling Project of the Year. Strukton Civiel, joint venture partner Van Oord en opdrachtgever Dienst Metro project Noord/Zuidlijn hebben de prijs gezamenlijk in ontvangst genomen.

De jury was vooral onder de indruk van de enorme omvang van het project en alle innovatieve oplossingen in het jetgrouten en microtunneling.

Directeur Noord/Zuidlijn Peter Dijk: ‘Wij feliciteren Strukton met het winnen van deze Award. Een tunnel bouwen in de drukste waterweg van Nederland en onder een monumentaal gebouw als het drukke Amsterdam Centraal Station is een huzarenstukje. Samen met het succesvolle boren in de slappe bodem van de Amsterdamse binnenstad maakt dit de Noord/Zuidlijn tot een voorbeeld van Nederlandse innovativiteit bij ondergronds bouwen.’

‘We zijn er erg trots op dat wij met ons project Metrostation CS Amsterdam, onderdeel van de Noord/Zuidlijn, zijn genomineerd in vier categorieën van de International Tunnelling Awards’, zegt Jos Hegeman, directeur Strukton Civiel. ‘Dit project is van essentieel belang voor de stad Amsterdam en de mobiliteit van haar burgers. Omdat het project zo complex is, leek het een mission impossible. Het station had niet gebouwd kunnen worden zonder het ontwikkelen van nieuwe technieken, waarvan is aangetoond dat deze kunnen worden toegepast in verschillende situaties. Maar bovenal werd het onmogelijke mogelijk gemaakt door de passie, moed en het ondernemerschap van het team, dat bestaat uit mensen van de opdrachtgever, de aannemer en ingenieursbureaus. Wij zien het winnen van deze award als erkenning voor die mensen die met hart en ziel hebben meegewerkt aan dit geweldige project’.

Over de awards
De International Tunnelling Awards zijn in het leven geroepen als erkenning voor operational excellence op het gebied van ondergronds bouwen, een complex vakgebied waarbij factoren als inleven in de klant, budget, planning, geologische omstandigheden en grootte van het project vaak uitdagend zijn. Aanmeldingen voor de International Tunnelling Awards kwamen dit jaar uit zowel Europa als Amerika. Op 26 november 2013 vond de bekendmaking van de winnaars plaats in Londen.
De International Tunnelling Awards is een initiatief van vakbladen New Civil Engineer en Ground Engineering en wordt ondersteund door de International Tunnelling & Underground Space Association.

Over het project Metrostation CS
Onder het monumentale Amsterdam Centraal Station heeft Combinatie Strukton / Van Oord een deel van de metrolijn en een metrostation voor de Noord/Zuidlijn aangelegd. De Noord/Zuidlijn is een nieuwe metrolijn die de binnenstad van Amsterdam verbindt met het noorden en het zuiden van de stad. Het project is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Amsterdam.

© Nationale Bouwgids

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.

03 juli '23 (11:37)

Krimp groter dan verwacht industriesector eurozone

De bedrijvigheid in de industrie van de eurozone is afgelopen maand harder gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht door een afzwakkende vraag. Dat komt mede doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven in een rap tempo heeft verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere leenkosten zetten namelijk ook een rem op de economie en drukken de vraag naar goederen.

26 juni '23 (10:23)

Industrie kan schoon worden, maar moet flink verbouwen volgens onderzoek

Het verduurzamen van de Nederlandse industrie is in relatief korte tijd zeker mogelijk, maar dat zal dan wel een behoorlijk andere industrie moeten worden dan de huidige. Dat is de kern van een verkennend onderzoek dat bureau CE Delft heeft gedaan in opdracht van Natuur & Milieu. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens neemt het rapport maandag in ontvangst in Den Haag.