Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Heijmans realiseert en onderhoudt Parallelstructuur A12 bij Gouda

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Heijmans gaat in opdracht van de provincie Zuid-Holland de Parallelstructuur A12 aanleggen nabij Gouda. Het project bestaat uit twee trajecten. Eén traject is de Extra Gouwe Kruising, parallel aan de A12 tussen de afrit Gouda en Gouda-West. Het andere traject is de Moordrechtboog als verbinding tussen de A12 en de A20. Naast ontwerp en realisatie maakt beheer en onderhoud over een periode van 10 jaar deel uit van het contract. De opdracht heeft een contractwaarde van ruim € 65 miljoen.

De opdracht omvat de aanleg van 2 x 2 rijstroken over het gehele traject, inclusief verkeersregelinstallaties, brug- en scheepvaartinstallaties, verlichting, natuurvoorzieningen, geluidwerende maatregelen en acht kunstwerken waaronder een onderdoorgang onder de A12. Bijzonder is de kruising met de Gouwe aan de noordzijde van het Gouwe Aquaduct. Heijmans gaat direct naast dit aquaduct een brug van circa 500 meter realiseren met een beweegbaar deel van circa 25 meter. Alle disciplines van Heijmans Wegen en Civiel zijn betrokken bij deze integrale opdracht.

Optimalisatie van de totale levenscyclus
De opdracht is gegund op basis van EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving). Risicobeheersing, aanpak van het meerjarig onderhoud en borging van de ruimtelijke kwaliteit zijn belangrijke aandachtspunten van de provincie Zuid-Holland. Heijmans past Heijmans Lifecycle Management (HLM) toe. Deze aanpak richt zich op waardecreatie over de gehele levenscyclus, waardoor bij ontwerp- en uitvoeringskeuzes de effecten op het beheer en onderhoud nadrukkelijk worden meegewogen. Ook het 3D informatiemodel BIM en de LEAN bouwmethodiek worden toegepast, waardoor een totaalaanpak ontstaat gericht op een efficiënt bouwproces en bouwtijdverkorting.

De voorbereidende werkzaamheden starten per direct, aanvang van het werk op locatie vindt rond de zomer plaats. Oplevering is gepland in 2016. De Parallelstructuur A12 zal een belangrijke impuls geven aan de bereikbaarheid en de doorstroming van het verkeer in en rond Gouda, en daarmee ook aan de ontwikkeling van de lokale bedrijvigheid.

© Nationale Bouwgids

26 juni '24 (11:21)

Test met 'superbatterij' die stroomnet op Schiphol kan ontlasten

Schiphol test de komende maanden een 'superbatterij'. Die grote batterij, die onlangs op de luchthaven is geïnstalleerd, moet een betrouwbare stroomvoorziening bieden voor het opladen van elektrisch grondmaterieel en ontlast tegelijkertijd het stroomnet.

23 mei '24 (12:48)

E-pier op Schiphol per 2030 aardgasvrij; BAM met werkzaamheden gestart

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.