Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Start veiligheidslessen basisscholen rondom Wilhelminasluis

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Op 30 januari vond de eerste veiligheidsles plaats rondom het uitvoeringsproject 'vernieuwen van de Wilhelminasluis Zaandam' op basisschool RKBS Willibrord. Heijmans organiseert samen met een 'Veilig op Weg' team van Transport en Logistiek Nederland lessen op basisscholen over vrachtauto’s en veiligheid van bouwactiviteiten in de binnenstad van Zaandam.

Tijdens de aanbesteding van het vernieuwen van de Wilhelminasluis heeft Heijmans laten zien dat de omgeving zeer belangrijk is bij het werken in een binnenstad. De twee bruggen over de Wilhelminasluis, welke Heijmans gaat vervangen, zijn de belangrijkste fietsverbindingen naar het centrum van de stad. Door lessen te geven op basisscholen wil Heijmans laten zien hoe kinderen om moeten gaan met bijvoorbeeld vrachtverkeer waar ze mee te maken krijgen. Deze les wordt gecombineerd met de veiligheid op en naast het bouwterrein. Door de veiligheidslessen worden kinderen bewust van de gevaren die horen bij het werken in een stedelijke omgeving en zijn de kinderen alert op de werkzaamheden die worden uitgevoerd rondom de Wilhelminasluis.

RKBS Willibrord
De eerste les werd gisteren gegeven op de RKBS Willibrord school in Zaandam. 30 leerlingen uit de groepen 7 en 8 kregen een theorieles van circa 45 minuten. Hierbij werd uitleg gegeven over veiligheid bij een project. Waarom zijn veiligheidskleding van belang? Waarom moeten er borden geplaatst worden bij de uitrit van werkverkeer? Vragen die zijn beantwoord tijdens deze les in de vorm van een veiligheidquiz. Aanvolgend van de theorieles werd er een praktijkles van 30 minuten gegeven. Dit hoofdonderdeel van de les was gebaseerd op vrachtverkeer en de dode hoek van vrachtwagens. De praktijkles werd in en rondom de vrachtauto gegeven.

Naast de RKBS Willibrord school worden de veiligheidslessen de komende vier weken ook gegeven op OBS de Dijk, Herman Gorterschool, School Westerkim, OBS Tamarinde en OBS de Gouw. OBS de Dijk krijgt een andere les met betrekking tot bouwtechniek. Zij hebben de les over veiligheid in het verleden al een keer gehad van Transport en Logistiek Nederland. Tevens sluit de les over bouwtechniek goed aan op de Techniekweken die volgende week op de basisschool van start gaan.  

Voor meer informatie over de lessen zie ook de website van Veilig op Weg: www.veilig-op-weg.nl.

© Nationale Bouwgids

26 juni '24 (11:21)

Test met 'superbatterij' die stroomnet op Schiphol kan ontlasten

Schiphol test de komende maanden een 'superbatterij'. Die grote batterij, die onlangs op de luchthaven is geïnstalleerd, moet een betrouwbare stroomvoorziening bieden voor het opladen van elektrisch grondmaterieel en ontlast tegelijkertijd het stroomnet.

23 mei '24 (12:48)

E-pier op Schiphol per 2030 aardgasvrij; BAM met werkzaamheden gestart

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.