Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koninklijk besluit voor onteigening De Beijer

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Om er zeker van te kunnen zijn dat de waterstandverlagende en rivierverruimende maatregelen in de Millingerwaard genomen kunnen worden, heeft de provincie Gelderland in april vorig jaar de Kroon verzocht de bedrijfslocatie van zand- en grindhandel De Beijer Groep BV aan te wijzen voor onteigening. Dit heeft de Kroon gedaan met een Koninklijk Besluit dat op 19 maart 2014 is gepubliceerd in de Staatscourant. Met dit besluit kan de provincie een onteigeningsprocedure bij de rechter beginnen voor de grondverwerving van de bedrijfslocatie.

In het kader van de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier zijn er afspraken gemaakt over waterstandverlagende en rivierverruimende maatregelen op verschillende plaatsen in Nederland. De Millingerwaard in Kekerdom, waar De Beijer is gevestigd, is een van die plaatsen.

Millingerwaard
In dit gebied wordt - naast rivierverruiming en een waterstandverlaging van 9 cm - ook meer ruimte gegeven voor natuur en recreatie. Dit heeft tot gevolg dat zand- en grindhandel De Beijer zal moeten verdwijnen uit de Millingerwaard. Om er zeker van te kunnen zijn dat de waterstandverlagende en rivierverruimende maatregelen kunnen worden uitgevoerd in de Millingerwaard, heeft de provincie op 24 april 2013 de Kroon verzocht de bedrijfslocatie ter onteigening aan te wijzen. Dit heeft de Kroon, na een zorgvuldig doorlopen procedure, op 1 maart 2014 met een Koninklijk Besluit gedaan.

Onteigening
‘Met dit besluit kan de provincie nu een procedure bij de rechter beginnen, om de grond van de bedrijfslocatie in de Millingerwaard te verkrijgen’, aldus gedeputeerde Josan Meijers. ‘Onderdeel van deze procedure is ook het vaststellen van de schadeloosstelling. Wij zijn al geruime tijd met De Beijer in gesprek om de bedrijfslocatie op een minnelijke wijze in eigendom te verkrijgen. Met die gesprekken gaan we onverminderd door, daar doet het Koninklijk Besluit voor de onteigening niets aan af. Dat we er in onderling overleg uitkomen, blijft het doel.’ Het is de bedoeling dat de riviermaatregelen in De Millingerwaard op 31 december 2015 uitgevoerd zijn. De provincie zal een onteigeningsprocedure bij de rechter beginnen als de beoogde uitvoering van de maatregelen in de Millingerwaard in gedrang komt.

Waalwaard
De provincie en De Beijer praten ook met elkaar over hervestiging van het bedrijf op de locatie Waalwaard in Dodewaard. Daarmee blijft de werkgelegenheid behouden. Zij zullen binnenkort samen de vergunningaanvragen voor onder meer de Omgevingsvergunning, de Waterwet en de Natuurbeschermingswet indienen.

26 juni '24 (11:21)

Test met 'superbatterij' die stroomnet op Schiphol kan ontlasten

Schiphol test de komende maanden een 'superbatterij'. Die grote batterij, die onlangs op de luchthaven is geïnstalleerd, moet een betrouwbare stroomvoorziening bieden voor het opladen van elektrisch grondmaterieel en ontlast tegelijkertijd het stroomnet.

23 mei '24 (12:48)

E-pier op Schiphol per 2030 aardgasvrij; BAM met werkzaamheden gestart

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.