Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koninklijk besluit voor onteigening De Beijer

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Om er zeker van te kunnen zijn dat de waterstandverlagende en rivierverruimende maatregelen in de Millingerwaard genomen kunnen worden, heeft de provincie Gelderland in april vorig jaar de Kroon verzocht de bedrijfslocatie van zand- en grindhandel De Beijer Groep BV aan te wijzen voor onteigening. Dit heeft de Kroon gedaan met een Koninklijk Besluit dat op 19 maart 2014 is gepubliceerd in de Staatscourant. Met dit besluit kan de provincie een onteigeningsprocedure bij de rechter beginnen voor de grondverwerving van de bedrijfslocatie.

In het kader van de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier zijn er afspraken gemaakt over waterstandverlagende en rivierverruimende maatregelen op verschillende plaatsen in Nederland. De Millingerwaard in Kekerdom, waar De Beijer is gevestigd, is een van die plaatsen.

Millingerwaard
In dit gebied wordt - naast rivierverruiming en een waterstandverlaging van 9 cm - ook meer ruimte gegeven voor natuur en recreatie. Dit heeft tot gevolg dat zand- en grindhandel De Beijer zal moeten verdwijnen uit de Millingerwaard. Om er zeker van te kunnen zijn dat de waterstandverlagende en rivierverruimende maatregelen kunnen worden uitgevoerd in de Millingerwaard, heeft de provincie op 24 april 2013 de Kroon verzocht de bedrijfslocatie ter onteigening aan te wijzen. Dit heeft de Kroon, na een zorgvuldig doorlopen procedure, op 1 maart 2014 met een Koninklijk Besluit gedaan.

Onteigening
‘Met dit besluit kan de provincie nu een procedure bij de rechter beginnen, om de grond van de bedrijfslocatie in de Millingerwaard te verkrijgen’, aldus gedeputeerde Josan Meijers. ‘Onderdeel van deze procedure is ook het vaststellen van de schadeloosstelling. Wij zijn al geruime tijd met De Beijer in gesprek om de bedrijfslocatie op een minnelijke wijze in eigendom te verkrijgen. Met die gesprekken gaan we onverminderd door, daar doet het Koninklijk Besluit voor de onteigening niets aan af. Dat we er in onderling overleg uitkomen, blijft het doel.’ Het is de bedoeling dat de riviermaatregelen in De Millingerwaard op 31 december 2015 uitgevoerd zijn. De provincie zal een onteigeningsprocedure bij de rechter beginnen als de beoogde uitvoering van de maatregelen in de Millingerwaard in gedrang komt.

Waalwaard
De provincie en De Beijer praten ook met elkaar over hervestiging van het bedrijf op de locatie Waalwaard in Dodewaard. Daarmee blijft de werkgelegenheid behouden. Zij zullen binnenkort samen de vergunningaanvragen voor onder meer de Omgevingsvergunning, de Waterwet en de Natuurbeschermingswet indienen.

30 september '24 (10:49)

Door werk aan de weg al vroeg files op de A10 Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De wegwerkzaamheden aan de zuidkant van snelweg A10, de ring van Amsterdam, leiden zaterdag al vroeg tot files op de wegen rond de hoofdstad. Kort na 10.00 uur stonden op meerdere plekken korte files met vertragingen tot een kwartier. Rijkswaterstaat waarschuwt dat de vertraging in de loop van de dag kan oplopen tot zestig minuten.

24 september '24 (17:33)

Het ministerie had al verwacht dat de Lelylijn aanzienlijk duurder zou uitvallen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verwachtte al dat meer geld nodig zou zijn voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn. Dat laat een woordvoerder weten. Stukken uit de kabinetsformatie onderschrijven dit verhaal.

23 september '24 ( 9:19)

Kabinet komt miljarden tekort voor aanleg Lelylijn

Het kabinet komt miljarden tekort om de Lelylijn aan te leggen. Voor het spoortraject is 3 miljard euro gereserveerd maar afhankelijk van de route die het kabinet kiest, kost het project zelf tussen 8 miljard en 21,4 miljard euro. De meest waarschijnlijke variant kost 13,8 miljard euro, waar nog onderhoudskosten bij komen, meldt staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

26 juni '24 (11:21)

Test met 'superbatterij' die stroomnet op Schiphol kan ontlasten

Schiphol test de komende maanden een 'superbatterij'. Die grote batterij, die onlangs op de luchthaven is geïnstalleerd, moet een betrouwbare stroomvoorziening bieden voor het opladen van elektrisch grondmaterieel en ontlast tegelijkertijd het stroomnet.

23 mei '24 (12:48)

E-pier op Schiphol per 2030 aardgasvrij; BAM met werkzaamheden gestart

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.