Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koninklijk besluit voor onteigening De Beijer

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Om er zeker van te kunnen zijn dat de waterstandverlagende en rivierverruimende maatregelen in de Millingerwaard genomen kunnen worden, heeft de provincie Gelderland in april vorig jaar de Kroon verzocht de bedrijfslocatie van zand- en grindhandel De Beijer Groep BV aan te wijzen voor onteigening. Dit heeft de Kroon gedaan met een Koninklijk Besluit dat op 19 maart 2014 is gepubliceerd in de Staatscourant. Met dit besluit kan de provincie een onteigeningsprocedure bij de rechter beginnen voor de grondverwerving van de bedrijfslocatie.

In het kader van de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier zijn er afspraken gemaakt over waterstandverlagende en rivierverruimende maatregelen op verschillende plaatsen in Nederland. De Millingerwaard in Kekerdom, waar De Beijer is gevestigd, is een van die plaatsen.

Millingerwaard
In dit gebied wordt - naast rivierverruiming en een waterstandverlaging van 9 cm - ook meer ruimte gegeven voor natuur en recreatie. Dit heeft tot gevolg dat zand- en grindhandel De Beijer zal moeten verdwijnen uit de Millingerwaard. Om er zeker van te kunnen zijn dat de waterstandverlagende en rivierverruimende maatregelen kunnen worden uitgevoerd in de Millingerwaard, heeft de provincie op 24 april 2013 de Kroon verzocht de bedrijfslocatie ter onteigening aan te wijzen. Dit heeft de Kroon, na een zorgvuldig doorlopen procedure, op 1 maart 2014 met een Koninklijk Besluit gedaan.

Onteigening
‘Met dit besluit kan de provincie nu een procedure bij de rechter beginnen, om de grond van de bedrijfslocatie in de Millingerwaard te verkrijgen’, aldus gedeputeerde Josan Meijers. ‘Onderdeel van deze procedure is ook het vaststellen van de schadeloosstelling. Wij zijn al geruime tijd met De Beijer in gesprek om de bedrijfslocatie op een minnelijke wijze in eigendom te verkrijgen. Met die gesprekken gaan we onverminderd door, daar doet het Koninklijk Besluit voor de onteigening niets aan af. Dat we er in onderling overleg uitkomen, blijft het doel.’ Het is de bedoeling dat de riviermaatregelen in De Millingerwaard op 31 december 2015 uitgevoerd zijn. De provincie zal een onteigeningsprocedure bij de rechter beginnen als de beoogde uitvoering van de maatregelen in de Millingerwaard in gedrang komt.

Waalwaard
De provincie en De Beijer praten ook met elkaar over hervestiging van het bedrijf op de locatie Waalwaard in Dodewaard. Daarmee blijft de werkgelegenheid behouden. Zij zullen binnenkort samen de vergunningaanvragen voor onder meer de Omgevingsvergunning, de Waterwet en de Natuurbeschermingswet indienen.

27 juni '25 ( 9:30)

Alle Rijkswegen weer vrijgegeven na NAVO-top

De N44 is vrijgegeven en daarmee zijn alle rijkswegen die afgesloten waren in verband met de NAVO-top weer open voor verkeer. Dat meldt Rijkswaterstaat donderdagavond.

26 juni '25 (10:27)

Treinverkeer rond Schiphol hersteld

De problemen op het spoor bij Schiphol zijn verholpen, zo is te zien op de website van de NS. De treinen die langs de luchthaven komen lijken weer volgens dienstregeling te rijden.

26 juni '25 ( 8:46)

Wegen grotendeels weer open na NAVO-top

Vrijwel alle wegen, snelwegen, op- en afritten, viaducten en tunnels die waren afgesloten in verband met de NAVO-top, zijn weer open. Dit meldt Rijkswaterstaat donderdagochtend. De N44 is nog wel afgesloten, evenals een aantal lokale wegen.

26 juni '25 ( 8:30)

Afbouw NAVO-top in volle gang, enkele wegen gaan later open

De S200-route in Den Haag die is afgesloten door de NAVO-top gaat vrijdag aan het einde van de middag weer open, meldt de gemeente. Dat is later dan verwacht, want aanvankelijk zouden de wegen vrijdagochtend om 06.00 uur weer vrijgegeven worden. Mogelijk gaat de rijbaan de stad in, richting Scheveningen, in de loop van de ochtend al wel open.

25 juni '25 (15:37)

Storing bij Schiphol houdt aan tot in de avond, probleem Gouda verholpen

De treinproblemen door een seinstoring bij Schiphol zijn woensdagmiddag nog niet opgelost en ProRail heeft ook de oorzaak nog niet achterhaald. In een nieuwe prognose verwacht de spoorbeheerder tot ongeveer 18.45 uur nodig te hebben. De kapotte bovenleiding bij Gouda is gerepareerd, waardoor er woensdagmiddag weer intercity's langs kunnen.

25 juni '25 (14:41)

Tientallen activisten weggevoerd na poging A12 te blokkeren

De politie heeft tientallen activisten van Extinction Rebellion aangehouden die rond het middaguur de A12 in Den Haag probeerden te blokkeren. De demonstranten worden weggevoerd in bussen, zien ANP-verslaggevers. Een deel is naar het ADO-stadion gebracht.

25 juni '25 (12:40)

Treinstoring bij Schiphol duurt naar verwachting tot circa 13:45 uur

De verwachting is nu dat er nog tot ongeveer 13.45 uur een verstoring is in het treinverkeer rond Schiphol, in plaats van tot 11.45 uur, is te zien in de NS-reisplanner. Door een storing rijden er woensdag fors minder treinen tussen Amsterdam Zuid en Schiphol en dit heeft ook impact op trajecten rond de luchthaven. ProRail kan nog niet zeggen hoe lang de problemen gaan duren.

25 juni '25 ( 8:59)

Spoor Schiphol opnieuw in de problemen, nu seinstoring

Er zijn woensdagochtend opnieuw problemen op het spoor bij Schiphol. Tussen Amsterdam Zuid en Schiphol rijden fors minder treinen dan normaal door een seinstoring. Dit duurt naar verwachting tot ongeveer 09.15 uur. De storing heeft ook impact op trajecten rond de luchthaven.

25 juni '25 ( 8:55)

Wegen rond Den Haag blijven opnieuw rustig

Op de wegen in de regio Den Haag is het ook woensdag, op de tweede dag van de NAVO-top, rustig. Een woordvoerder van de ANWB meldt dat er rond 06.45 uur net als de afgelopen dagen geen noemenswaardige zaken zijn op de wegen in deze regio.

25 juni '25 ( 8:36)

Problemen op spoor bij Gouda duren tot in de ochtend

Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag en tussen Utrecht en Rotterdam is nog zeker tot woensdagochtend 08.45 uur ontregeld. Door een kapotte bovenleiding tussen Gouda Goverwelle en Woerden rijden er veel minder treinen, meldt de NS. ProRail moet bij station Gouda Goverwelle de bovenleiding over een lengte van 200 meter vervangen.