Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

BAM in het rood door verliesprojecten

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
(Novum) - BAM is in de eerste zes maanden van dit jaar uitgekomen op een verlies van 6,6 miljoen euro, mede door de eerder gemelde verliezen bij twee bouwprojecten. Met verdere verliezen op die projecten hoeft echter geen rekening gehouden te worden. De klussen zijn 'stabiel', zo meldt topman Nico de Vries donderdag.

Het bouwbedrijf uit Bunnik maakte begin juli bekend te rekenen op een afschrijving van 75 miljoen euro op twee infrastructuurprojecten in Duitsland en Groot-Brittannië. Dat blijkt nu een min van 68 miljoen te zijn. BAM beloofde recentelijk al om in de toekomst nog beter te zullen kijken naar welke bouwklussen worden aangenomen.

"De resultaten voor de eerste helft van 2014 tonen een gemengd beeld", zo stelt De Vries, die op 1 oktober vertrekt als bestuursvoorzitter. "In onze twee operationele sectoren werken wij nog steeds aan projecten die zijn verworden onder zeer moeilijke marktomstandigheden." Het gaat daarbij vooral om klussen in Nederland, aldus De Vries.

Waar BAM op de twee bouwklussen in Duitsland en Groot-Brittannië flinke verliezen moest incasseren, loopt de rest van de projecten wel goed. Volgens De Vries is bij de rest van de infratak sprake van 'sterke resultaten', die het totale resultaat van de bouwer nog enigszins op peil helpen houden. De omzet steeg vorig halfjaar met 4,6 procent naar 3,4 miljard euro.

De geruststellende woorden van De Vries komen een dag na een vernietigend rapport van zakenbank Kempen & Co. Analisten van de bank voorspelden dat na de recente afwaardering nog meer tegenslagen zullen volgen en adviseren daarom het aandeel van de bouwer te verkopen. BAM zou een 'tijdbom' zijn, aldus de marktvorsers.

26 juni '24 (11:21)

Test met 'superbatterij' die stroomnet op Schiphol kan ontlasten

Schiphol test de komende maanden een 'superbatterij'. Die grote batterij, die onlangs op de luchthaven is geïnstalleerd, moet een betrouwbare stroomvoorziening bieden voor het opladen van elektrisch grondmaterieel en ontlast tegelijkertijd het stroomnet.

23 mei '24 (12:48)

E-pier op Schiphol per 2030 aardgasvrij; BAM met werkzaamheden gestart

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.