Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Minder wolf en meer kernenergie - missie van nieuwe coalitie Gelderland

Door Fleur Zomer
schedule 5 min
huis der provincie voorkant
De provincie Gelderland gaat de komende jaren inzetten op onder meer kernenergie en het verlagen van de beschermde status van de wolf. Woensdag presenteert de nieuwe coalitie in het provinciehuis in Arnhem het akkoord Gelderland gewoon doen.

Het nieuwe bestuur bestaat uit de BoerBurgerBeweging (BBB), VVD, CDA, ChristenUnie en de SGP. Samen hebben de partijen 30 van de 55 zetels in het Gelderse parlement.

In het akkoord staan veel punten die verwacht konden worden van een bestuur waarin BBB een hoofdrol speelt. Zo valt onder het kopje Landbouw in een van de eerste zinnen al "geen gedwongen uitkoop" te lezen, verwijzend naar de optie om boeren gedwongen te laten stoppen.

Beschermde status wolf

Daarnaast gaat de provincie "lobbyen zodat de beschermde status van de wolf naar beneden gaat". De Gelderse BBB-fractie pleitte direct na de verkiezingen al voor het toestaan van schieten op de wolf. Verder wil de coalitie zonnepanelen "in ieder geval niet op goede landbouwgrond" plaatsen.

Het woord zonnepanelen komt sowieso maar één keer voor in het akkoord. Om de klimaatdoelen te halen wil het bestuur vooral "meer werk" maken van kernenergie. "We beschouwen de bouw van een kleine kerncentrale (kleine modulaire reactor) als een serieus alternatief."

Landbouw en stikstof

In het akkoord staan ook plannen op tal van andere terreinen. Zo moet een "Gelredag" bewoners van de provincie kennis laten maken met "de verschillende kenmerken van onze provincie". Verder benadrukt de coalitie dat communicatie vanuit de provincie "altijd helder en begrijpelijk" moet zijn en gaat het contact voor bewoners met het overheidsorgaan "eenvoudiger" worden.

Het beoogde college van Gedeputeerde Staten - het 'kabinet' in de provincie - bestaat uit twee BBB'ers: Ans Mol (wethouder in de gemeente West Maas en Waal) en voormalig CDA'er en bestuurder bij landbouworganisatie LTO Harold Zoet. Zij hebben onder meer de onderwerpen landbouw, stikstof en energie toebedeeld gekregen.

Beëdiging

De andere vier partijen leveren elk één gedeputeerde. Zittende bestuurders Peter Drenth (CDA) en Helga Witjes (VVD) blijven aan in het nieuwe college. De gedeputeerden worden eind juni beëdigd.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.

03 juli '23 (11:37)

Krimp groter dan verwacht industriesector eurozone

De bedrijvigheid in de industrie van de eurozone is afgelopen maand harder gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht door een afzwakkende vraag. Dat komt mede doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven in een rap tempo heeft verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere leenkosten zetten namelijk ook een rem op de economie en drukken de vraag naar goederen.

26 juni '23 (10:23)

Industrie kan schoon worden, maar moet flink verbouwen volgens onderzoek

Het verduurzamen van de Nederlandse industrie is in relatief korte tijd zeker mogelijk, maar dat zal dan wel een behoorlijk andere industrie moeten worden dan de huidige. Dat is de kern van een verkennend onderzoek dat bureau CE Delft heeft gedaan in opdracht van Natuur & Milieu. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens neemt het rapport maandag in ontvangst in Den Haag.

23 juni '23 (12:08)

Flinke daling olieprijzen deze week

De olieprijzen zijn deze week behoorlijk gedaald, mede door opmerkingen van de Amerikaanse centralebankpresident dat de rente in de Verenigde Staten verder kan worden verhoogd om de hoge inflatie aan te pakken. Over de gehele week liggen de prijzen op koers voor een daling van meer dan 4 procent.

21 juni '23 ( 9:23)

LTO stapt op uit landbouwoverleg, supermarkten snappen reden niet

De supermarktbranche snapt weinig van de redenering van boerenorganisatie LTO om uit het landbouwoverleg te stappen. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak noemde als pijnpunt onder meer de oneerlijke concurrentie van goedkopere buitenlandse producten in winkels, maar volgens de supermarkten was op dat punt juist al goede overeenstemming.

21 juni '23 ( 9:08)

Brabants familiebedrijf Van Wanrooij overgenomen door Heijmans

Heijmans heeft overeenstemming bereikt met Van Wanrooij over de aankoop van het Brabantse familiebedrijf. Met de voorgenomen deal die een waarde heeft van bijna 300 miljoen euro, versterkt het bouwconcern zijn marktpositie in bouw- en vastgoedontwikkeling in Nederland.

21 juni '23 ( 8:23)

Rabobank teleurgesteld na mislukte gesprekken landbouwakkoord

De Rabobank is "teleurgesteld" dat de gesprekken over het landbouwakkoord zijn mislukt, zegt een woordvoerster. "Wij vinden het belangrijk dat de Nederlandse landbouw verder verduurzaamt en dat de boeren een goede boterham kunnen blijven verdienen. Daarom hoopten we op een breed gedragen akkoord om dat verdienmodel voor elkaar te krijgen. Dat is nu onduidelijk geworden", aldus de zegsvrouw.

19 juni '23 ( 8:23)

Binnenkort snellere productie verwacht van 737-toestellen

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing bereidt zich voor om de uitlevering van meer 737-toestellen mogelijk te maken. Dat kan weer nu het bedrijf stappen zet om toeleveringsproblemen aan te pakken, zegt de baas van Boeings commerciële tak Stan Deal.