Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Minder wolf en meer kernenergie - missie van nieuwe coalitie Gelderland

Door Fleur Zomer
schedule 5 min
location_on [xx]km
huis der provincie voorkant
De provincie Gelderland gaat de komende jaren inzetten op onder meer kernenergie en het verlagen van de beschermde status van de wolf. Woensdag presenteert de nieuwe coalitie in het provinciehuis in Arnhem het akkoord Gelderland gewoon doen.

Het nieuwe bestuur bestaat uit de BoerBurgerBeweging (BBB), VVD, CDA, ChristenUnie en de SGP. Samen hebben de partijen 30 van de 55 zetels in het Gelderse parlement.

In het akkoord staan veel punten die verwacht konden worden van een bestuur waarin BBB een hoofdrol speelt. Zo valt onder het kopje Landbouw in een van de eerste zinnen al "geen gedwongen uitkoop" te lezen, verwijzend naar de optie om boeren gedwongen te laten stoppen.

Beschermde status wolf

Daarnaast gaat de provincie "lobbyen zodat de beschermde status van de wolf naar beneden gaat". De Gelderse BBB-fractie pleitte direct na de verkiezingen al voor het toestaan van schieten op de wolf. Verder wil de coalitie zonnepanelen "in ieder geval niet op goede landbouwgrond" plaatsen.

Het woord zonnepanelen komt sowieso maar één keer voor in het akkoord. Om de klimaatdoelen te halen wil het bestuur vooral "meer werk" maken van kernenergie. "We beschouwen de bouw van een kleine kerncentrale (kleine modulaire reactor) als een serieus alternatief."

Landbouw en stikstof

In het akkoord staan ook plannen op tal van andere terreinen. Zo moet een "Gelredag" bewoners van de provincie kennis laten maken met "de verschillende kenmerken van onze provincie". Verder benadrukt de coalitie dat communicatie vanuit de provincie "altijd helder en begrijpelijk" moet zijn en gaat het contact voor bewoners met het overheidsorgaan "eenvoudiger" worden.

Het beoogde college van Gedeputeerde Staten - het 'kabinet' in de provincie - bestaat uit twee BBB'ers: Ans Mol (wethouder in de gemeente West Maas en Waal) en voormalig CDA'er en bestuurder bij landbouworganisatie LTO Harold Zoet. Zij hebben onder meer de onderwerpen landbouw, stikstof en energie toebedeeld gekregen.

Beëdiging

De andere vier partijen leveren elk één gedeputeerde. Zittende bestuurders Peter Drenth (CDA) en Helga Witjes (VVD) blijven aan in het nieuwe college. De gedeputeerden worden eind juni beëdigd.

23 mei '24 (12:48)

E-pier op Schiphol per 2030 aardgasvrij; BAM met werkzaamheden gestart

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.