Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hogere kosten energietransitie zorgen voor waarschuwing vanuit branchevereniging

Door Fleur Zomer
schedule 4 min
location_on [xx]km
european central bank voorkant ingang
De energietransitie dreigt een stuk duurder te worden door de huidige hoge rente. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), die de Europese Centrale Bank (ECB) oproept om de rente voor duurzame energie-investeringen te verlagen.

"Door de rente specifiek voor investeringen in duurzame energie te verlagen kan de ECB de economie structureel minder kwetsbaar maken voor dure fossiele energie en klimaatverandering", zei voorzitter Olof van der Gaag van de NVDE.

De hoge rente raakt de duurzame energiesector volgens de NVDE veel harder dan de fossiele sector, vanwege de relatief hoge investeringskosten. In opdracht van de vereniging berekende adviesbureau Berenschot de impact van stijgende rentes voor acht belangrijke schone technieken, zoals energie-infrastructuur, zonne- en windenergie, geothermie en warmtepompen. Volgens die berekeningen stijgen de kapitaalkosten voor deze technieken door de hogere rente tot 2030 met 17 miljard euro en tot 2050 met 163 miljard euro.

Duurzaamheidskorting

Een mogelijke oplossing is volgens de NVDE het invoeren van een duurzaamheidskorting, ofwel een 'groene' rente. De ECB zou die kunnen toepassen voor duurzame-energieprojecten. Elk procentpunt renteverlaging levert daarbij een besparing op van 6 miljard euro tot 2030 en van 55 miljard euro tot 2050.

De afgelopen jaren gaf de ECB banken de mogelijkheid om tegen aantrekkelijke rentes financiering aan te trekken op voorwaarde dat ze hun leningen aan bedrijven en huishoudens op peil houden. Deze mogelijkheid wordt momenteel afgebouwd. Het zou volgens de NVDE verstandig zijn om dit middel in te zetten om de energietransitie te ondersteunen.

Ondersteunt doel ECB

Banken kunnen dan de 'groene' rentekorting die zij bij de ECB krijgen doorgeven voor duurzame energie-investeringen. Deze oplossing versnelt niet alleen de energietransitie, maar ondersteunt ook het doel van de ECB om de prijsstabiliteit te bewaren doordat de economie minder kwetsbaar wordt voor toekomstige prijsschokken van fossiele brandstoffen.

Door: ANP

27 juni '25 ( 9:30)

Alle Rijkswegen weer vrijgegeven na NAVO-top

De N44 is vrijgegeven en daarmee zijn alle rijkswegen die afgesloten waren in verband met de NAVO-top weer open voor verkeer. Dat meldt Rijkswaterstaat donderdagavond.

26 juni '25 (10:27)

Treinverkeer rond Schiphol hersteld

De problemen op het spoor bij Schiphol zijn verholpen, zo is te zien op de website van de NS. De treinen die langs de luchthaven komen lijken weer volgens dienstregeling te rijden.

26 juni '25 ( 8:46)

Wegen grotendeels weer open na NAVO-top

Vrijwel alle wegen, snelwegen, op- en afritten, viaducten en tunnels die waren afgesloten in verband met de NAVO-top, zijn weer open. Dit meldt Rijkswaterstaat donderdagochtend. De N44 is nog wel afgesloten, evenals een aantal lokale wegen.

26 juni '25 ( 8:30)

Afbouw NAVO-top in volle gang, enkele wegen gaan later open

De S200-route in Den Haag die is afgesloten door de NAVO-top gaat vrijdag aan het einde van de middag weer open, meldt de gemeente. Dat is later dan verwacht, want aanvankelijk zouden de wegen vrijdagochtend om 06.00 uur weer vrijgegeven worden. Mogelijk gaat de rijbaan de stad in, richting Scheveningen, in de loop van de ochtend al wel open.

25 juni '25 (15:37)

Storing bij Schiphol houdt aan tot in de avond, probleem Gouda verholpen

De treinproblemen door een seinstoring bij Schiphol zijn woensdagmiddag nog niet opgelost en ProRail heeft ook de oorzaak nog niet achterhaald. In een nieuwe prognose verwacht de spoorbeheerder tot ongeveer 18.45 uur nodig te hebben. De kapotte bovenleiding bij Gouda is gerepareerd, waardoor er woensdagmiddag weer intercity's langs kunnen.

25 juni '25 (14:41)

Tientallen activisten weggevoerd na poging A12 te blokkeren

De politie heeft tientallen activisten van Extinction Rebellion aangehouden die rond het middaguur de A12 in Den Haag probeerden te blokkeren. De demonstranten worden weggevoerd in bussen, zien ANP-verslaggevers. Een deel is naar het ADO-stadion gebracht.

25 juni '25 (12:40)

Treinstoring bij Schiphol duurt naar verwachting tot circa 13:45 uur

De verwachting is nu dat er nog tot ongeveer 13.45 uur een verstoring is in het treinverkeer rond Schiphol, in plaats van tot 11.45 uur, is te zien in de NS-reisplanner. Door een storing rijden er woensdag fors minder treinen tussen Amsterdam Zuid en Schiphol en dit heeft ook impact op trajecten rond de luchthaven. ProRail kan nog niet zeggen hoe lang de problemen gaan duren.

25 juni '25 ( 8:59)

Spoor Schiphol opnieuw in de problemen, nu seinstoring

Er zijn woensdagochtend opnieuw problemen op het spoor bij Schiphol. Tussen Amsterdam Zuid en Schiphol rijden fors minder treinen dan normaal door een seinstoring. Dit duurt naar verwachting tot ongeveer 09.15 uur. De storing heeft ook impact op trajecten rond de luchthaven.

25 juni '25 ( 8:55)

Wegen rond Den Haag blijven opnieuw rustig

Op de wegen in de regio Den Haag is het ook woensdag, op de tweede dag van de NAVO-top, rustig. Een woordvoerder van de ANWB meldt dat er rond 06.45 uur net als de afgelopen dagen geen noemenswaardige zaken zijn op de wegen in deze regio.

25 juni '25 ( 8:36)

Problemen op spoor bij Gouda duren tot in de ochtend

Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag en tussen Utrecht en Rotterdam is nog zeker tot woensdagochtend 08.45 uur ontregeld. Door een kapotte bovenleiding tussen Gouda Goverwelle en Woerden rijden er veel minder treinen, meldt de NS. ProRail moet bij station Gouda Goverwelle de bovenleiding over een lengte van 200 meter vervangen.