Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hogere kosten energietransitie zorgen voor waarschuwing vanuit branchevereniging

Door Fleur Zomer
schedule 4 min
european central bank voorkant ingang
De energietransitie dreigt een stuk duurder te worden door de huidige hoge rente. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), die de Europese Centrale Bank (ECB) oproept om de rente voor duurzame energie-investeringen te verlagen.

"Door de rente specifiek voor investeringen in duurzame energie te verlagen kan de ECB de economie structureel minder kwetsbaar maken voor dure fossiele energie en klimaatverandering", zei voorzitter Olof van der Gaag van de NVDE.

De hoge rente raakt de duurzame energiesector volgens de NVDE veel harder dan de fossiele sector, vanwege de relatief hoge investeringskosten. In opdracht van de vereniging berekende adviesbureau Berenschot de impact van stijgende rentes voor acht belangrijke schone technieken, zoals energie-infrastructuur, zonne- en windenergie, geothermie en warmtepompen. Volgens die berekeningen stijgen de kapitaalkosten voor deze technieken door de hogere rente tot 2030 met 17 miljard euro en tot 2050 met 163 miljard euro.

Duurzaamheidskorting

Een mogelijke oplossing is volgens de NVDE het invoeren van een duurzaamheidskorting, ofwel een 'groene' rente. De ECB zou die kunnen toepassen voor duurzame-energieprojecten. Elk procentpunt renteverlaging levert daarbij een besparing op van 6 miljard euro tot 2030 en van 55 miljard euro tot 2050.

De afgelopen jaren gaf de ECB banken de mogelijkheid om tegen aantrekkelijke rentes financiering aan te trekken op voorwaarde dat ze hun leningen aan bedrijven en huishoudens op peil houden. Deze mogelijkheid wordt momenteel afgebouwd. Het zou volgens de NVDE verstandig zijn om dit middel in te zetten om de energietransitie te ondersteunen.

Ondersteunt doel ECB

Banken kunnen dan de 'groene' rentekorting die zij bij de ECB krijgen doorgeven voor duurzame energie-investeringen. Deze oplossing versnelt niet alleen de energietransitie, maar ondersteunt ook het doel van de ECB om de prijsstabiliteit te bewaren doordat de economie minder kwetsbaar wordt voor toekomstige prijsschokken van fossiele brandstoffen.

Door: ANP

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.

03 juli '23 (11:37)

Krimp groter dan verwacht industriesector eurozone

De bedrijvigheid in de industrie van de eurozone is afgelopen maand harder gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht door een afzwakkende vraag. Dat komt mede doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven in een rap tempo heeft verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere leenkosten zetten namelijk ook een rem op de economie en drukken de vraag naar goederen.

26 juni '23 (10:23)

Industrie kan schoon worden, maar moet flink verbouwen volgens onderzoek

Het verduurzamen van de Nederlandse industrie is in relatief korte tijd zeker mogelijk, maar dat zal dan wel een behoorlijk andere industrie moeten worden dan de huidige. Dat is de kern van een verkennend onderzoek dat bureau CE Delft heeft gedaan in opdracht van Natuur & Milieu. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens neemt het rapport maandag in ontvangst in Den Haag.

23 juni '23 (12:08)

Flinke daling olieprijzen deze week

De olieprijzen zijn deze week behoorlijk gedaald, mede door opmerkingen van de Amerikaanse centralebankpresident dat de rente in de Verenigde Staten verder kan worden verhoogd om de hoge inflatie aan te pakken. Over de gehele week liggen de prijzen op koers voor een daling van meer dan 4 procent.

21 juni '23 ( 9:23)

LTO stapt op uit landbouwoverleg, supermarkten snappen reden niet

De supermarktbranche snapt weinig van de redenering van boerenorganisatie LTO om uit het landbouwoverleg te stappen. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak noemde als pijnpunt onder meer de oneerlijke concurrentie van goedkopere buitenlandse producten in winkels, maar volgens de supermarkten was op dat punt juist al goede overeenstemming.

21 juni '23 ( 9:08)

Brabants familiebedrijf Van Wanrooij overgenomen door Heijmans

Heijmans heeft overeenstemming bereikt met Van Wanrooij over de aankoop van het Brabantse familiebedrijf. Met de voorgenomen deal die een waarde heeft van bijna 300 miljoen euro, versterkt het bouwconcern zijn marktpositie in bouw- en vastgoedontwikkeling in Nederland.

21 juni '23 ( 8:23)

Rabobank teleurgesteld na mislukte gesprekken landbouwakkoord

De Rabobank is "teleurgesteld" dat de gesprekken over het landbouwakkoord zijn mislukt, zegt een woordvoerster. "Wij vinden het belangrijk dat de Nederlandse landbouw verder verduurzaamt en dat de boeren een goede boterham kunnen blijven verdienen. Daarom hoopten we op een breed gedragen akkoord om dat verdienmodel voor elkaar te krijgen. Dat is nu onduidelijk geworden", aldus de zegsvrouw.

19 juni '23 ( 8:23)

Binnenkort snellere productie verwacht van 737-toestellen

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing bereidt zich voor om de uitlevering van meer 737-toestellen mogelijk te maken. Dat kan weer nu het bedrijf stappen zet om toeleveringsproblemen aan te pakken, zegt de baas van Boeings commerciële tak Stan Deal.