Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Door Riemer Siccama
schedule 4 min
Huis bij Schiphol
Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

Het kabinet kwam eerder al met een voorstel voor de regeling van maximaal 460.000 vluchten voor volgend jaar, maar daar kon de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) zich niet helemaal in vinden. De adviesraad namens omwonenden zegt "te kunnen leven met een tussenstap van 460.000 vluchten in het experimenteerjaar 2023/24", maar is erop tegen dat de eisen voor geluidshinder worden versoepeld.

MRS-voorzitter Eddy van Hijum zegt dat hij niet kan vooruitlopen op een nieuw voorstel vanuit het kabinet. Hij denkt wel dat dat er gaat komen, omdat bijvoorbeeld al vaststaat dat komend voorjaar het aantal vluchten pas wordt ingeperkt. Aanvankelijk zou dat eerder zijn. Van Hijum wil eerst met bewonersvertegenwoordigers overleggen en het nieuwe kabinetsplan afwachten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten weten zo snel mogelijk met een plan te willen komen.

RBV

De stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) is namens de omwonenden "heel blij" met de uitspraak in hoger beroep vrijdag. Daaruit bleek dat Schiphol volgend jaar toch mag krimpen. RBV stond aan de zijde van de Staat in de zaak, waarin maatschappijen in het kort geding aanvankelijk nog gelijk hadden gekregen dat het kabinet Schiphol niet zomaar mocht laten krimpen.

"Dit is het beste resultaat dat we konden halen", laat RBV-advocaat Channa Samkalden weten. "In de uitspraak zit echt erkenning voor de positie van omwonenden. Het hof zegt dat de huidige situatie illegaal is. Daardoor kijken we wel heel dubbel naar de misstanden van de afgelopen jaren, maar daarom zijn we ook een zaak tegen de Staat begonnen."

Die bodemprocedure loopt nog. Daarin eisen de omwonenden dat de overheid rond Schiphol de geluidsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie handhaaft.

Door: ANP

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.

03 juli '23 (11:37)

Krimp groter dan verwacht industriesector eurozone

De bedrijvigheid in de industrie van de eurozone is afgelopen maand harder gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht door een afzwakkende vraag. Dat komt mede doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven in een rap tempo heeft verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere leenkosten zetten namelijk ook een rem op de economie en drukken de vraag naar goederen.

26 juni '23 (10:23)

Industrie kan schoon worden, maar moet flink verbouwen volgens onderzoek

Het verduurzamen van de Nederlandse industrie is in relatief korte tijd zeker mogelijk, maar dat zal dan wel een behoorlijk andere industrie moeten worden dan de huidige. Dat is de kern van een verkennend onderzoek dat bureau CE Delft heeft gedaan in opdracht van Natuur & Milieu. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens neemt het rapport maandag in ontvangst in Den Haag.

23 juni '23 (12:08)

Flinke daling olieprijzen deze week

De olieprijzen zijn deze week behoorlijk gedaald, mede door opmerkingen van de Amerikaanse centralebankpresident dat de rente in de Verenigde Staten verder kan worden verhoogd om de hoge inflatie aan te pakken. Over de gehele week liggen de prijzen op koers voor een daling van meer dan 4 procent.

21 juni '23 ( 9:23)

LTO stapt op uit landbouwoverleg, supermarkten snappen reden niet

De supermarktbranche snapt weinig van de redenering van boerenorganisatie LTO om uit het landbouwoverleg te stappen. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak noemde als pijnpunt onder meer de oneerlijke concurrentie van goedkopere buitenlandse producten in winkels, maar volgens de supermarkten was op dat punt juist al goede overeenstemming.

21 juni '23 ( 9:08)

Brabants familiebedrijf Van Wanrooij overgenomen door Heijmans

Heijmans heeft overeenstemming bereikt met Van Wanrooij over de aankoop van het Brabantse familiebedrijf. Met de voorgenomen deal die een waarde heeft van bijna 300 miljoen euro, versterkt het bouwconcern zijn marktpositie in bouw- en vastgoedontwikkeling in Nederland.

21 juni '23 ( 8:23)

Rabobank teleurgesteld na mislukte gesprekken landbouwakkoord

De Rabobank is "teleurgesteld" dat de gesprekken over het landbouwakkoord zijn mislukt, zegt een woordvoerster. "Wij vinden het belangrijk dat de Nederlandse landbouw verder verduurzaamt en dat de boeren een goede boterham kunnen blijven verdienen. Daarom hoopten we op een breed gedragen akkoord om dat verdienmodel voor elkaar te krijgen. Dat is nu onduidelijk geworden", aldus de zegsvrouw.

19 juni '23 ( 8:23)

Binnenkort snellere productie verwacht van 737-toestellen

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing bereidt zich voor om de uitlevering van meer 737-toestellen mogelijk te maken. Dat kan weer nu het bedrijf stappen zet om toeleveringsproblemen aan te pakken, zegt de baas van Boeings commerciële tak Stan Deal.