Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt
Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

De Maaslijn is een spoorlijn tussen Nijmegen en Roermond. Dieseltreinen vervoeren dagelijks zo'n 22.000 reizigers over enkel spoor. Elektrificatie van de lijn en het aanleggen van dubbel spoor had eigenlijk al jaren geleden af moeten zijn, maar het project raakte vertraagd en de kosten liepen op tot naar schatting 358 miljoen euro.

Dat is 12 miljoen meer dan volgens een vorige raming. Provincie en Rijk betalen daar beide de helft van. Limburg vindt dat het Rijk alle extra kosten zou moeten betalen en wil dat de Maaslijn wordt aangemerkt als zogenoemd rijksproject, waardoor de provincie niet voor nog meer onverwachte kosten komt te staan. Dat is tot nu toe nog niet gelukt, tot ergernis van Limburgse politici.

Veelbesproken thema

De laatste maanden was de bereikbaarheid van verschillende regio's zowel in de provinciale als in de landelijke politiek een veelbesproken thema. In de Tweede Kamer werd deze herfst nog een motie ingediend door de SP, waarin de regering werd opgeroepen om aan de Limburgse wens te voldoen. Het voorstel kon niet op een meerderheid rekenen. Onder meer de VVD, D66, CDA, ChristenUnie en Pieter Omtzigt stemden tegen.

De VVD zal ook na de verkiezingen niet gaan pleiten voor het overnemen van alle extra kosten, zegt Kamerlid Fahid Minhas. Hij vindt het "goed als er in de formatie over gesproken gaat worden", zodat het Rijk misschien wel iets meer voor Limburg kan doen. Maar een volledige dekking wordt het sowieso niet, als het aan de VVD ligt. "We moeten het schaarse belastinggeld op een slimme manier inzetten."

Kosten opvangen

GroenLinks-PvdA is juist stellig vóór het opvangen van de extra kosten. De PvdA pleit daar ook al langer voor, zegt Kamerlid Habtamu de Hoop. Hij wijst erop dat het na de verkiezingen snel geregeld kan worden, als de nieuwe Kamer over de begroting voor infrastructuur stemt. "We hoeven dus niet te wachten op een nieuw kabinet."

Nieuw Sociaal Contract, de partij van Omtzigt en ook een mogelijke winnaar van de verkiezingen, neemt nog geen stelling in. De partij vindt "mobiliteit in de regio heel belangrijk", aldus een woordvoerder. Maar een concreet standpunt over de bekostiging heeft de partij niet. Omtzigt stemde eerder dus wel tegen de SP-motie.

20 juni '25 ( 9:12)

150 loslopende varkens na gekantelde vrachtwagen in De Rips

In het Brabantse dorp De Rips lopen vrijdagochtend zo'n 150 varkens los rond. Ze komen uit een vrachtwagen die kantelde, meldt de veiligheidsregio.

20 juni '25 ( 8:38)

ANWB rekent op extra drukte bij Wegenwacht door hitte

De ANWB verwacht dat het de komende dagen veel drukker wordt bij de Wegenwacht door het warme weer. Hoge temperaturen zorgen volgens de ANWB vaak voor technische problemen aan auto's, zoals startproblemen en problemen met de accu. De ANWB zet extra mensen in.

19 juni '25 ( 8:20)

Rookontwikkeling Middenbeemster verplaatst zich naar A7 en omliggende woonwijken

De rook van de grote brand die sinds de nacht woedt in een bedrijfspand aan de Insulindeweg in het Noord-Hollandse Middenbeemster trekt richting het dorp Neck en de A7, waarschuwt de veiligheidsregio. Omdat de rook over meerdere woonwijken trekt, is een tweede NL-Alert verstuurd.

18 juni '25 (16:22)

CNV legt voorstel NS aan leden voor, acties voorlopig gepauzeerd

CNV gaat het eindbod van de NS voor de nieuwe cao voor spoorpersoneel voorleggen aan de achterban. In de tussentijd worden de acties opgeschort, meldt de vakbond. "We hadden veel liever aan de onderhandelingstafel een resultaat bereikt, maar zover is het dus niet gekomen. Dat is teleurstellend", zegt CNV-onderhandelaar Henk Jongsma.

18 juni '25 (14:45)

Aantal tickets voor Festival op de Ring beperkt tot maximaal 253.000

Het aantal tickets voor het Festival op de Ring wordt aan een maximum van 253.000 gebonden. Aanvankelijk waren er 280.000 digitale tickets beschikbaar voor het festival komende zaterdag. Maar de driehoek van burgemeester, politie en OM vindt het gezien de verwachte drukte en de zomerse temperaturen beter om het aantal bezoekers terug te brengen.

30 april '25 ( 9:46)

Bussenfabrikant Ebusco staat opnieuw op het punt van faillissement

Bussenfabrikant Ebusco verkeert opnieuw in acute geldproblemen. Een toeleverancier heeft als gevolg van niet betaalde rekeningen een faillissementsaanvraag ingediend voor het bedrijf uit Deurne, waarvan de rechtszaak komende dinsdag is. Daardoor is Ebusco "afhankelijk van een aanzienlijke kapitaalinjectie op korte termijn", staat in een woensdag uitgegeven persbericht.

24 januari '25 (10:18)

Zo'n 100 viaducten en bruggen mogelijk onveilig door verzwakte constructie

Rond de honderd snelwegviaducten en -bruggen hebben mogelijk een verzwakte constructie, waardoor ze een risico vormen voor het verkeer. Dat komt naar voren uit onderzoek van Rijkswaterstaat, bevestigde een woordvoerder na berichtgeving vrijdag van De Telegraaf. Deze viaducten en bruggen hebben een zogeheten tand-nokconstructie, een bepaalde manier om betondelen met elkaar te verbinden. Door de inwerking van strooizout en een probleem met de stalen wapening in het beton zijn ze sneller verzwakt dan gepland.

23 januari '25 ( 9:19)

Nederlander Vigeveno treedt af als directeur Duurzame Energie bij Shell

Huibert Vigeveno, de directeur bij Shell op het gebied van onder meer duurzame energie, treedt af. De Nederlander neemt per 31 maart afscheid van het Britse olie- en gasconcern waar hij dan dertig jaar heeft gewerkt. Volgens Shell gaat hij andere carrièremogelijkheden najagen.

23 januari '25 ( 9:03)

Miljardair Bloomberg betaalt voor klimaatkosten Verenigde Naties na VS-exit Parijsakkoord

Voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg en andere donateurs hebben donderdag aangekondigd dat zij de financiële verplichtingen van de Verenigde Staten aan de klimaatorganisatie van de Verenigde Naties gaan dekken. Dat doen ze nadat president Donald Trump bekend heeft gemaakt dat de VS zich terugtrekken uit het Klimaatakkoord van Parijs.

18 december '24 ( 8:37)

Extreme verkeershinder rond Amsterdam verwacht door werkzaamheden

Om Amsterdam volgend jaar goed bereikbaar te houden, moeten er minstens 20 procent minder auto's rijden, meldden Rijkswaterstaat, de gemeente en provincie woensdag. Dat komt doordat in en rond de hoofdstad er volgend jaar meer grootschalige werkzaamheden dan ooit zijn. Ook zijn er grote evenementen die veel bezoekers zullen trekken.