Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Innovatieve pilot fietsveiligheid in Hardenberg van start

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Op maandag 19 februari 2018 is de vernieuwende ITS-pilot voor fietsveiligheid van start gegaan in de gemeente Hardenberg. Voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland Bert Boerman en wethouder Jannes Janssen van de gemeente Hardenberg verrichtten de officiële starthandeling. Al fietsend hebben zij het systeem in werking gezet. Bert Boerman: “Bijzonder moment vandaag. Het ROV Oost-Nederland is, in samenwerking met de gemeente Hardenberg, de eerste initiatiefnemer in Nederland die met behulp van een ITS-toepassing het gedrag van de fietser probeert te beïnvloeden. Een mooie ontwikkeling binnen verkeersveiligheid.”

In Hardenberg ontmoeten fietsers groot landbouw- en vrachtverkeer elkaar op de Bruchterweg. Omdat een deel van de Bruchterweg een smal wegprofiel heeft, kan dit leiden tot een onveilig gevoel en verkeersonveilige situaties. De toepassing van ITS (Intelligent Transportssysteem) is een nieuwe oplossing om met slimme technieken de fietsveiligheid te verbeteren. De ITS-toepassing op deze locatie moet het gedrag van fietsende scholieren beïnvloeden zodat zij kiezen voor een veiligere fietsroute. Dit is een nabijgelegen fietsstraat die is aangelegd als veiliger route voor de scholieren.

Slimme technieken
De ITS-toepassing kan fietsers en zwaar- en groot verkeer van elkaar scheiden met informatieborden die door een intelligent systeem met geavanceerde detectie aangestuurd worden. Als blijkt dat groot verkeer en fietsers elkaar gaan tegenkomen op de Bruchterweg, slaat het systeem aan en ontvangen fietsers een waarschuwing en een advies dat ze beter de veiliger route kunnen kiezen. Oplichtende displays, bebording en LED-lampen in het wegdek leiden naar de gewenste route. Belangrijk voor deze ITS-toepassing zijn de thermische camera’s om fietsers en voertuigen te detecteren. Deze camera’s zijn nauwkeurig in staat zijn om groot verkeer, auto’s, individuele fietsers en groepen fietsers te onderscheiden.

Stimuleren ontwikkeling
Bert Boerman: “Voorheen waren Intelligente Transportsystemen vooral bedoeld om het rijcomfort en de bereikbaarheid te verbeteren, zoals het programma “Talking Traffic” waarin we als provincies en gemeenten samenwerken met Rijkswaterstaat. Binnen Talking Traffic wordt onder meer gewerkt aan nieuwe generaties verkeerslichten die voortdurend communiceren met voertuigen en fietsers om de doorstroming te verbeteren. Verder zien we ook steeds meer toepassingen die zich primair richten op verkeersveiligheid, zoals voetgangersdetectie en Intelligente Snelheids Adaptie (ISA) in auto’s. Deze ITS-toepassingen stimuleren en verkennen we graag vanuit de overheid. We hebben hoge verwachtingen van de positieve effecten van ITS-toepassingen om zo de verkeersveiligheid te verbeteren. Dat is ook hard nodig om de negatieve trend in de verkeersveiligheid weer om te buigen.”

Ontwikkeling en duur pilot
Het ROV Oost-Nederland heeft de pilot samen met de gemeente Hardenberg, aannemer Sysconnect en adviesbureau Keypoint ontwikkeld. Ook de samenleving in de gemeente Hardenberg, zoals scholen en de ondernemers in de transportbranche, zijn betrokken bij de pilot. De ITS-toepassing wordt ingezet tot het najaar van 2018 met tussentijdse metingen om de effecten zorgvuldig te monitoren. Aansluitend vindt er een evaluatie van het systeem plaats om te bepalen of deze systemen ook op andere locaties kunnen worden ingezet.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de aanpak van verkeersveiligheid in Oost-Nederland op www.rovoostnederland.nl.

30 september '24 (10:49)

Door werk aan de weg al vroeg files op de A10 Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De wegwerkzaamheden aan de zuidkant van snelweg A10, de ring van Amsterdam, leiden zaterdag al vroeg tot files op de wegen rond de hoofdstad. Kort na 10.00 uur stonden op meerdere plekken korte files met vertragingen tot een kwartier. Rijkswaterstaat waarschuwt dat de vertraging in de loop van de dag kan oplopen tot zestig minuten.

24 september '24 (17:33)

Het ministerie had al verwacht dat de Lelylijn aanzienlijk duurder zou uitvallen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verwachtte al dat meer geld nodig zou zijn voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn. Dat laat een woordvoerder weten. Stukken uit de kabinetsformatie onderschrijven dit verhaal.

23 september '24 ( 9:19)

Kabinet komt miljarden tekort voor aanleg Lelylijn

Het kabinet komt miljarden tekort om de Lelylijn aan te leggen. Voor het spoortraject is 3 miljard euro gereserveerd maar afhankelijk van de route die het kabinet kiest, kost het project zelf tussen 8 miljard en 21,4 miljard euro. De meest waarschijnlijke variant kost 13,8 miljard euro, waar nog onderhoudskosten bij komen, meldt staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

26 juni '24 (11:21)

Test met 'superbatterij' die stroomnet op Schiphol kan ontlasten

Schiphol test de komende maanden een 'superbatterij'. Die grote batterij, die onlangs op de luchthaven is geïnstalleerd, moet een betrouwbare stroomvoorziening bieden voor het opladen van elektrisch grondmaterieel en ontlast tegelijkertijd het stroomnet.

23 mei '24 (12:48)

E-pier op Schiphol per 2030 aardgasvrij; BAM met werkzaamheden gestart

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.