Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eerste zes slimme verkeerslichten op N205 bij Schiphol actief

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
De eerste kruispunten in Noord-Holland zijn voorzien van slimme verkeerslichten, de zogenaamde intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s).

Op de N205 bij Schiphol kunnen zes kruispunten aankomend verkeer ‘herkennen’ en anticiperen op de actuele verkeersdrukte. Hierdoor kan het verkeer beter doorrijden. De provincie Flevoland en verschillende gemeenten binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) starten dit jaar met het plaatsen van slimme verkeerslichten. Het gaat in eerste instantie om 80 slimme verkeerslichten in de MRA.

‘Doordat de slimme verkeerslichten in staat zijn het verkeer te ‘herkennen’, wordt het mogelijk om bepaalde verkeersstromen voorrang te geven boven andere. Bijvoorbeeld grote groepen fietsers, bussen en (zwaar) vrachtverkeer. Zo kan het verkeer op drukke kruispunten efficiënter doorrijden’, zegt Elisabeth Post gedeputeerde Mobiliteit van de provincie Noord-Holland. ‘En door data-uitwisseling met het verkeerslicht is het binnenkort ook mogelijk om weggebruikers persoonlijk via een app op afstand te informeren over bijvoorbeeld de nog resterende tijd tot een rood of groen licht. De eerste testen hiermee worden nu al succesvol uitgevoerd op de N205.’

MRA en landelijk
Op de N205 bij Schiphol en Hoofddorp heeft de provincie de eerste kruispunten inmiddels uitgerust met iVRI’s. Binnenkort volgen er 15 kruispunten in Amsterdam. De verwachting is verder dat de gemeenten Amstelveen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemstede en Hilversum op korte termijn kruispunten aanpassen. En ook de provincie Flevoland en gemeenten Almere, Lelystad en de Noordoostpolder kijken welke kruispunten op korte termijn slim worden gemaakt.

In deze eerste fase gaat het om ongeveer 80 intelligente verkeerslichten in de MRA. Dit maakt deel uit van een landelijke doelstelling om in elk geval dit jaar een kwart van het totaal aantal verkeerslichten in Nederland slim te maken. Verwachting is dat de komende jaren alle 5500 verkeerslichten In Nederland worden vervangen, zodat het systeem optimaal functioneert.

Partnership Talking Traffic
De introductie van slimme verkeerslichten vormt een belangrijk onderdeel van het Partnership Talking Traffic. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en regionale overheden investeren en werken samen met zo’n 20 marktpartijen vanuit de verkeersindustrie, telecom- en internetsector en auto-industriepartijen aan de ontwikkeling en uitrol van nieuwe verkeerstoepassingen. Beschikbaarheid van data, de introductie van de slimme verkeerslichten en de voortdurende connectiviteit van weggebruikers, vormen de belangrijkste pijlers van deze ontwikkeling.

De MRA is als een van de twaalf regionale overheden in Nederland bij dit Partnership aangesloten. Alle partijen investeren tot 2020 op landelijke schaal zo’n 90 miljoen euro in deze innovatie in mobiliteit. Doel is om nog in 2018 met nieuwe diensten weggebruikers – en in de toekomst ook voertuigen - continue te begeleiden en te ondersteunen met op maat gesneden, real-time adviezen.

Weggebruikers kijken daarmee als het ware ‘verder dan de voorruit’ en kunnen zo beter inspelen op de veranderende omstandigheden op hun route. En dat komt niet alleen de verkeersveiligheid en doorstroming ten goede. Ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid en leefbaarheid zetten we hiermee een belangrijke stap vooruit. Talking Traffic vormt een belangrijke stap op weg naar de zelfrijdende auto.

Meer over het Partnership Talking Traffic staat op www.partnershiptalkingtraffic.com

26 juni '24 (11:21)

Test met 'superbatterij' die stroomnet op Schiphol kan ontlasten

Schiphol test de komende maanden een 'superbatterij'. Die grote batterij, die onlangs op de luchthaven is geïnstalleerd, moet een betrouwbare stroomvoorziening bieden voor het opladen van elektrisch grondmaterieel en ontlast tegelijkertijd het stroomnet.

23 mei '24 (12:48)

E-pier op Schiphol per 2030 aardgasvrij; BAM met werkzaamheden gestart

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.