Logo_rss_entry-160228

DEN HAAG (ANP) - Het is ,,onacceptabel" dat er ieder jaar gemiddeld elf mensen overlijden bij ongelukken op spoorwegovergangen. Dat aantal kan en moet omlaag, maar door een te versnipperde aanpak en te weinig aandacht van het verantwoordelijke ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, stagneert dat.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid schrijft in het donderdag verschenen rapport 'Overwegveiligheid - Een risicovolle kruising van belangen' dat het ministerie binnen een half jaar met overkoepelend beleid moet komen.

Ernstige ongevallen eind 2016 en begin 2017 in Winsum, Harlingen en Wouw waren de aanleiding voor het onderzoek. Nederland is binnen Europa het enige land met veel treinverkeer en veel overwegen. ,,Een combinatie die niet goed samengaat", aldus de Onderzoeksraad. Onbeveiligde overwegen - dus zonder slagbomen - zijn volgens de Raad met de huidige hoge treinsnelheden ,,ontoelaatbaar". Deze worden inmiddels al aangepakt, maar nog altijd zijn er enkele honderden onbeveiligde overwegen in Nederland.