Normal_rss_entry-223976

De schade aan het Malieveld in Den Haag is woensdag tijdens het protest van bouwers flink groter geworden. Staatsbosbeheer gaat de rekening voor het herstel van het veld sturen naar organisator Grond in Verzet. Hoe hoog die rekening wordt, kan een woordvoerder van Staatsbosbeheer vrijdag nog niet zeggen.

Volgens de zegsman waren er goede afspraken gemaakt met de organisatie, maar aan twee daarvan hield zij zich niet. Zo werd symbolisch een lading zand gestort. Dat is inmiddels weer opgeruimd, maar heeft wel voor schade aan het veld eronder gezorgd.

Daarnaast had Staatsbosbeheer bij de organisatie sterk aangedrongen op rijplaten, zodat het grasveld en de ondergrond niet beschadigd zouden raken door de grote voertuigen die de bouwers hadden opgetrommeld, zegt de woordvoerder. "Maar ik heb geen rijplaten gezien." Het gevolg is dat de grond dusdanig plat is gereden, dat regenwater niet meer in de grond kan trekken en er dus plassen ontstaan, aldus de zegsman.

Staatsbosbeheer

Volgende week maakt Staatsbosbeheer met de eigen aannemer een inventarisatie van de schade en wordt gekeken hoe die kan worden hersteld. Staatsbosbeheer hanteert in dit soort gevallen volgens de woordvoerder altijd het beleid dat wie schade maakt, de rekening daarvoor krijgt gepresenteerd. Dat zal in dit geval ook gebeuren, zegt hij.

Aan het Malieveld was al schade ontstaan door de boerenacties. Die schade is het grootst aan de randen. Met de boeren is afgesproken dat zij dit zelf gaan herstellen.

Staatsbosbeheer gaat met de gemeente in gesprek over hoe in de toekomst moet worden omgegaan met acties met grote voertuigen op het Malieveld. "Het is nu drie keer gebeurd de afgelopen tijd, daarvoor nooit. En het grasveld lijdt er schade door."

Door: ANP