Normal_rss_entry-225872

Premier Mark Rutte heeft zich veel te laat in de stikstofdiscussie gemengd en oplossingen voor het probleem bleven te lang uit, vindt de oppositie in de Tweede Kamer. De woede van de partijen richt zich in het debat over de stikstofmaatregelen vooral op de premier.

Rutte had veel eerder moeten zien aankomen dat het "fout dreigde te gaan" met het stikstofbeleid waar de Raad van State in mei dit jaar een streep door zette, vindt PVV-leider Geert Wilders.

Nederland is "al jarenlang gewaarschuwd" voor het stikfstofprobleem, zegt SP-Kamerlid Frank Futselaar. "Waarom heeft het zo lang moeten duren voordat het kabinet met een oplossing kwam?" Die vraag stelt ook PvdA’er William Moorlag. "Hij noemt het zelfs de grootste crisis van zijn premierschap", zegt de sociaaldemocraat verontwaardigd over Rutte.

Te weinig en te laat

Zelfs de SGP, normaal gesproken een partij die zeer loyaal is aan de regering, haalde fel uit. Het kabinet lijkt op een "konijn dat verstijfd in naderende koplampen zit te staren", vindt Kamerlid Roelof Bisschop.

Ook over de inhoud van het pakket dat woensdag werd aangekondigd, is de oppositie niet te spreken. Te weinig en te laat, zeiden linkse oppositiepartijen. Bisschop was ook op de inhoud van het pakket opvallend fel. "Waar is het gezonde verstand? Waar gaat dit over?"

Wanprestatie

Jaco Geurts (CDA) had als Kamerlid van een coalitiepartij ook nog veel vragen. Komt de verlening van bouwvergunningen nu weer op gang, wil hij weten. Kunnen mensen in de bouw- en baggersector weer aan het werk?

GroenLinks-leider Klaver, die woensdag een initiatiefwet aankondigde uit onvrede over de plannen, noemt het optreden van het kabinet een "wanprestatie". De coalitie had drie weken na de uitspraak van de Raad van State al met een oplossing moeten komen.

"Dit is niet een crisis die is ons overkomen. Deze crisis is door Mark Rutte, deze premier, zelf gecreëerd", aldus Klaver.

Door: ANP