Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Boskalis en Van Oord begonnen met aanleg watersportstrand bij Lelystad

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Rijkswaterstaat is afgelopen week gestart met de aanleg van het Bataviastrand, in opdracht van de provincie Flevoland. Medio 2020 is het werk klaar. Het ontwerp bestaat uit twee dammen die voor de luwte zorgen, met daartussen een schuin aflopend strand. Aannemers Boskalis en Van Oord zijn inmiddels gestart met de werkzaamheden. Naar verwachting is het watersportstrand komend voorjaar klaar. Dit meldt de provincie Flevoland. 
Het watersportstrand verschijnt langs de strekdam aan het begin van de Houtribdijk (de waterkering die het IJsselmeer van het Markermeer scheidt). De locatie is ook bekend van het kunstwerk Exposure (ook wel ‘hurkende man’ genoemd) van Antony Gormley, dat even verderop staat.
 

IDEE VAN ONDERNEMERS EN BEWONERS

 
De watersportwereld had al langer de wens om zo’n eigen plek te hebben op het Markermeer. Stichting Hoekipadijk bracht het voor het watersportstrand in 2014 in. De provincie en het Waterschap Zuiderzeeland vroegen bewoners en ondernemers om met ideeën te komen om de Flevolandse dijken - naast waterveiligheid - ook een andere functie te geven. Mede daarom heeft de provincie het idee ook omarmd: dankzij het watersportstrand ontstaat een scala aan nieuwe mogelijkheden voor toerisme en recreatie. Aannemers Boskalis en Van Oord verzorgen namens Rijkswaterstaat de uitvoering van het werk. Zo wordt er kostenefficiënt gewerkt met schepen en ander materieel dat ook gebruikt is bij de aanleg van zandige oevers van de Houtribdijk.
 

“WE ZIJN BLIJ – EN DAT IS EEN UNDERSTATEMENT!”

 
Henning Jansen Klomp is voorzitter van de stichting Hoekipadijk, de kitesurfvereniging die het idee aandroeg en hielp bij de uitwerking. Jansen Klomp: “Dat we blij zijn, is een understatement. Het was een lang traject en een droom is nu werkelijkheid geworden! Voor boten waren er wel al veel mogelijkheden in het gebied. Er zijn talloze havens waar de schepen kunnen liggen. Voor surfers is het moeilijker om het water te bereiken. Vanaf de Houtribdijk kan je niet makkelijk het water in. Dat is onhandig als je met veel materieel het water in wil stappen. Daarom is het fijn dat er nu een strand komt. Zo wordt het Markermeer ontsloten voor kleine watersporters.”
 

PEDDELEN NAAR DE MARKER WADDEN

 
De locatie op de strekdam bij kunstwerk Exposure is volgens de provincie Flevoland heel geschikt: bereikbaar, vlak bij open water waardoor watersporters alle kanten op kunnen, én heel geschikt voor het aantrekken van evenementen met internationale allure. Jansen Klomp beaamt dit. “Wil je op dit moment gaan surfen, dan moet je al snel naar Noord-Holland of Friesland. Dat is straks echt niet meer nodig. De locatie ligt centraal in Nederland. Ik verwacht dat er ook watersporters uit Amsterdam, Groningen en zelfs uit Duitsland komen als het watersportstrand er eenmaal ligt. De plek van het strand is heel mooi. De weidsheid van het water komt er goed tot z’n recht. De wind komt doorgaans uit de goede hoek, waardoor er bijna altijd gesurft kan worden. Als het een keer echt windstil is, kunnen kanoërs en suppers het strand gebruiken, bijvoorbeeld om naar de Marker Wadden te peddelen.”
 
Door: Nationale Bouwgids
22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.