Normal_normal_ijsselmeer__zeilboot__zon__dijk

Rijkswaterstaat is afgelopen week gestart met de aanleg van het Bataviastrand, in opdracht van de provincie Flevoland. Medio 2020 is het werk klaar. Het ontwerp bestaat uit twee dammen die voor de luwte zorgen, met daartussen een schuin aflopend strand. Aannemers Boskalis en Van Oord zijn inmiddels gestart met de werkzaamheden. Naar verwachting is het watersportstrand komend voorjaar klaar. Dit meldt de provincie Flevoland.

 

Het watersportstrand verschijnt langs de strekdam aan het begin van de Houtribdijk (de waterkering die het IJsselmeer van het Markermeer scheidt). De locatie is ook bekend van het kunstwerk Exposure (ook wel ‘hurkende man’ genoemd) van Antony Gormley, dat even verderop staat.
 

IDEE VAN ONDERNEMERS EN BEWONERS

 
De watersportwereld had al langer de wens om zo’n eigen plek te hebben op het Markermeer. Stichting Hoekipadijk bracht het voor het watersportstrand in 2014 in. De provincie en het Waterschap Zuiderzeeland vroegen bewoners en ondernemers om met ideeën te komen om de Flevolandse dijken - naast waterveiligheid - ook een andere functie te geven. Mede daarom heeft de provincie het idee ook omarmd: dankzij het watersportstrand ontstaat een scala aan nieuwe mogelijkheden voor toerisme en recreatie. Aannemers Boskalis en Van Oord verzorgen namens Rijkswaterstaat de uitvoering van het werk. Zo wordt er kostenefficiënt gewerkt met schepen en ander materieel dat ook gebruikt is bij de aanleg van zandige oevers van de Houtribdijk.
 

“WE ZIJN BLIJ – EN DAT IS EEN UNDERSTATEMENT!”

 
Henning Jansen Klomp is voorzitter van de stichting Hoekipadijk, de kitesurfvereniging die het idee aandroeg en hielp bij de uitwerking. Jansen Klomp: “Dat we blij zijn, is een understatement. Het was een lang traject en een droom is nu werkelijkheid geworden! Voor boten waren er wel al veel mogelijkheden in het gebied. Er zijn talloze havens waar de schepen kunnen liggen. Voor surfers is het moeilijker om het water te bereiken. Vanaf de Houtribdijk kan je niet makkelijk het water in. Dat is onhandig als je met veel materieel het water in wil stappen. Daarom is het fijn dat er nu een strand komt. Zo wordt het Markermeer ontsloten voor kleine watersporters.”
 

PEDDELEN NAAR DE MARKER WADDEN

 
De locatie op de strekdam bij kunstwerk Exposure is volgens de provincie Flevoland heel geschikt: bereikbaar, vlak bij open water waardoor watersporters alle kanten op kunnen, én heel geschikt voor het aantrekken van evenementen met internationale allure. Jansen Klomp beaamt dit. “Wil je op dit moment gaan surfen, dan moet je al snel naar Noord-Holland of Friesland. Dat is straks echt niet meer nodig. De locatie ligt centraal in Nederland. Ik verwacht dat er ook watersporters uit Amsterdam, Groningen en zelfs uit Duitsland komen als het watersportstrand er eenmaal ligt. De plek van het strand is heel mooi. De weidsheid van het water komt er goed tot z’n recht. De wind komt doorgaans uit de goede hoek, waardoor er bijna altijd gesurft kan worden. Als het een keer echt windstil is, kunnen kanoërs en suppers het strand gebruiken, bijvoorbeeld om naar de Marker Wadden te peddelen.”
 
Door: Nationale Bouwgids