Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stikstofwet in principe voor kerst in behandeling

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De spoedwet van het kabinet met stikstofmaatregelen wordt in principe voor de kerst behandeld in de Eerste Kamer. Senatoren hadden aangegeven wellicht meer tijd nodig te hebben, maar de Kamer wil toch volgende week al stemmen over de wet.

Vooral oppositiepartijen stuurden vorige week aan op vertraging, tot ergernis van de coalitie. Het kabinet wil vaart maken met de wetgeving, die vorige week door de Tweede Kamer is aangenomen. De senatoren gingen uiteindelijk overstag, op voorwaarde dat minister Carola Schouten (Landbouw) de schriftelijke vragen van de Kamerleden "tot tevredenheid" beantwoordt. Maandag wordt hier een definitieve knoop over doorgehakt.

Of een meerderheid van de senatoren uiteindelijk voor de spoedwet stemt, is nog maar de vraag. Naast de coalitiepartijen stemden alleen de SGP, 50PLUS en eenmansfractie Van Haga voor in de Tweede Kamer. Die samenstelling heeft in de senaat geen meerderheid. Schouten moet op zoek naar steun bij andere oppositiepartijen.

Geen verschil

"Het is fijn om te weten dat ze de wet snel gaan behandelen," zegt Schouten over het nieuws uit de senaat." Juist omdat het om banen en om de bouw van woningen gaat."

Dat zij er nu sneller voor moet zorgen dat meer partijen de wet steunen, maakt geen verschil volgens de minister. "Het is niet alsof we daar vandaag mee zijn begonnen", zegt Schouten. Ze verwacht dat ze ook nog wel even met partijen zal blijven praten.

Uitgebreid gesprek

Schouten sprak dinsdag met GroenLinks-leider Jesse Klaver op zijn kantoor, ook minister van Financiën Wopke Hoekstra was daarbij aanwezig. Schouten geeft aan dat er inderdaad over de stikstofwet is gesproken. Daarbij ging het niet alleen maar om "wat het kabinet te bieden heeft" in ruil voor mogelijke steun, er is volgens de bewindsvrouw "een uitgebreid inhoudelijk gesprek gevoerd", onder meer over stikstof.

Na afloop zei Klaver zelf ook dat de politici "breder hebben gekeken naar de hele grote stikstofproblematiek". Over de spoedwet is zijn partij "altijd heel helder geweest. Dat vinden we niks". Klaver wil helpen aan het stikstofprobleem, maar de oplossing moet wel "juridisch houdbaar zijn, maar vooral ervoor zorgen dat de natuur wordt verstevigd en de veestapel naar beneden gaat".

Door: ANP

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.