Zonnepanelen

Solarfields en Lowlands starten in november van dit jaar met de bouw van de grootste met zonnepanelen bedekte parkeerplaats ter wereld. Het zonnepark wordt gebouwd op het parkeerterrein van Lowlands en beslaat een oppervlakte van 35 hectare. De zogeheten solar carport wordt in mei 2021 operationeel en bestaat uit 90.000 zonnepanelen waarmee jaarlijks zo’n 35.000.000 kWh elektriciteit wordt geproduceerd. 

De energie die alle zonnepanelen bij elkaar zullen opwekken staat gelijk aan de stroom die 10.000 huishoudens jaarlijks gebruiken of aan honderd festivalweekenden. Door de solar carport parkeren bezoekers straks overdekt én levert het parkeerterrein tegelijkertijd duurzame energie op. 
 

Optimistisch toekomstbeeld

 
Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands licht toe: “Als er niet snel concrete maatregelen worden getroffen, gaan onze jonge bezoekers de gevolgen van klimaatverandering en milieuverontreiniging in hun dagelijks leven meemaken. Als festivalorganisatie willen we deel uitmaken van de oplossing hiervan en bijdragen aan een optimistisch toekomstbeeld. We hopen een inspiratiebron voor onze bezoekers te zijn om - hoe klein dan ook - hun steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de wereld. Ongeveer twaalf jaar geleden zijn we gaan onderzoeken hoe onze bedrijfsvoering te verduurzamen is. Dat we dit nu samen met Solarfields op grote schaal kunnen concretiseren, is een lang gekoesterde droom die uitkomt.”
 

“Lowlands perfecte locatie”

 
Ook Jelmer Pijlman, directeur Solarfields, is enthousiast: “In de afgelopen tweeënhalf jaar hebben samen met MOJO hard gewerkt aan alle uitdagingen die bij zo’n groot project komen kijken. We hebben daarbij altijd veel steun gehad van overheden en vinden het geweldig dat we dit nu kunnen aankondigen. De locatie is perfect om Nederland verder te verduurzamen en dit project is een prachtig voorbeeld van meervoudig grondgebruik: parkeren en duurzame energieopwekking op dezelfde oppervlakte!”
 

Duurzaam festival

 
Lowlandsfestival vindt jaarlijks plaats op een vaste locatie in Biddinghuizen. De organisatie is al jaren bezig om het festival te verduurzamen. Het energieverbruik blijft hierbij een uitdaging. Per Lowlandseditie wordt circa 300.000 kWh elektriciteit verbruikt. Bijna alle elektriciteit wordt op dit moment opgewekt door generatoren. Met de aanleg van de solar carport, maakt het festival een enorme verduurzamingsslag.
 

Trend

Het parkeren onder zonnepanelen lijkt een trend te zijn. Eerder kondigde onder meer attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel en Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn aan parkeerplaatsen met zonnepanelen te gaan bedekken. Hierbij gaat het wel om veel kleinere oppervlakten dan de 350.000 vierkante meter zonnepaneeloverkapping die straks bij Lowlands operationeel zal zijn: bij de Efteling gaat het om 23.000 vierkante meter, bij Archeon om 2.034.

Door: Nationale Bouwgids