Langste fiets- en wandelbrug

In de provincie Groningen is gestart aan de bouw van de langste fiets- en voetgangersbrug van Europa: de Blauwe Loper. De 800 meter lange overspanning komt tussen Winschoten en Blauwestad en is naar verwachting voor de Kerst klaar. Dit meldt de provincie Groningen.

De Blauwe Loper bestaat eigenlijk uit vier bruggen, over het Winschoterdiep, de A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer. Het brugdeel over het Winschoterdiep wordt beweegbaar, zodat ook schepen met een staande mast kunnen passeren. In Winschoten sluit de brug aan op de fietsroute van de Hoorntjesweg naar het centrum. Ook komt er een aansluiting op het Stadspark in Winschoten. De Blauwe Loper krijgt een beeldbepalend uiterlijk en wordt gemaakt met zoveel mogelijk duurzame materialen. De brug moet aan het eind van dit jaar klaar zijn.
 

Makkelijker bereikbaar

 
Met de komst van de Blauwe Loper kunnen bewoners vanuit Blauwestad gemakkelijker bij de voorzieningen in Winschoten komen, zoals scholen of winkels. Omgekeerd kunnen inwoners van Winschoten sneller naar recreatieve voorzieningen in Blauwestad.
 

Samenwerking

 
De Blauwe Loper is een gezamenlijk project van de provincie Groningen, gemeente Oldambt en projectbureau Blauwestad. De provincie draagt zes miljoen euro bij aan het project, de gemeente een half miljoen.
 
Door: Nationale Bouwgids