Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Boskalis uitblinker op onrustige beurs

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het aandeel Boskalis was donderdag een uitblinker op het Damrak na goed ontvangen jaarcijfers van de baggeraar. De meeste Europese beurzen leverden de eerdere openingswinsten weer in. Beleggers bleven nerveus en hielden vooral de ontwikkelingen rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus in de gaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel een fractie hoger op 557,97 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 862,36 punten. Frankfurt en Parijs daalden tot 0,4 procent. Londen en Milaan verloren tot 0,7 procent.

Bij de middelgrote bedrijven won Boskalis bijna 10 procent. Het bedrijfsresultaat van de baggeraar en maritiem dienstverlener viel in 2019 beter uit dan het bedrijf zelf had verwacht. De waarde van het orderboek steeg naar een recordniveau van 4,7 miljard euro. Volgens Boskalis ziet het marktbeeld voor 2020 er gunstig uit. Technologiegroep TKH zag vorig jaar de omzet en winst stijgen en klom 0,1 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM sloot de rij met een min van 1,8 procent.

Prosus

Techinvesteerder Prosus voerde de stijgers aan in de AEX met een winst van 1,1 procent. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield stond onderaan met een verlies van 2,1 procent. Pharming steeg 1,1 procent bij de kleinere bedrijven. Het biotechnologiebedrijf sloot 2019 af met fors meer winst en een aanzienlijk hogere omzet. Alfen daalde 2,2 procent. Grootaandeelhouder Infestos heeft zijn belang in de laadpalenfabrikant verder teruggebracht.

In Frankfurt kelderde de Duitse bandenfabrikant Continental 9,2 procent na tegenvallende resultaten. Merck won 3,6 procent. Het Duitse farmacie- en speciaalchemiebedrijf denkt ondanks een negatieve impact van het coronavirus alsnog over heel 2020 op eigen kracht een "solide" omzetgroei te kunnen behalen. Het Duitse modehuis Hugo Boss, dat ook met resultaten kwam, klom 2,8 procent.

De euro was 1,1125 dollar waard, tegen 1,1126 dollar een dag eerder. Op de oliemarkt werd uitgekeken naar de bijeenkomsten van oliekartel OPEC op donderdag en vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 46,97 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 51,39 dollar per vat.

Door: ANP

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.