Normal_rss_entry-241610

Het aandeel Boskalis was donderdag een uitblinker op het Damrak na goed ontvangen jaarcijfers van de baggeraar. De meeste Europese beurzen leverden de eerdere openingswinsten weer in. Beleggers bleven nerveus en hielden vooral de ontwikkelingen rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus in de gaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel een fractie hoger op 557,97 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 862,36 punten. Frankfurt en Parijs daalden tot 0,4 procent. Londen en Milaan verloren tot 0,7 procent.

Bij de middelgrote bedrijven won Boskalis bijna 10 procent. Het bedrijfsresultaat van de baggeraar en maritiem dienstverlener viel in 2019 beter uit dan het bedrijf zelf had verwacht. De waarde van het orderboek steeg naar een recordniveau van 4,7 miljard euro. Volgens Boskalis ziet het marktbeeld voor 2020 er gunstig uit. Technologiegroep TKH zag vorig jaar de omzet en winst stijgen en klom 0,1 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM sloot de rij met een min van 1,8 procent.

Prosus

Techinvesteerder Prosus voerde de stijgers aan in de AEX met een winst van 1,1 procent. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield stond onderaan met een verlies van 2,1 procent. Pharming steeg 1,1 procent bij de kleinere bedrijven. Het biotechnologiebedrijf sloot 2019 af met fors meer winst en een aanzienlijk hogere omzet. Alfen daalde 2,2 procent. Grootaandeelhouder Infestos heeft zijn belang in de laadpalenfabrikant verder teruggebracht.

In Frankfurt kelderde de Duitse bandenfabrikant Continental 9,2 procent na tegenvallende resultaten. Merck won 3,6 procent. Het Duitse farmacie- en speciaalchemiebedrijf denkt ondanks een negatieve impact van het coronavirus alsnog over heel 2020 op eigen kracht een "solide" omzetgroei te kunnen behalen. Het Duitse modehuis Hugo Boss, dat ook met resultaten kwam, klom 2,8 procent.

De euro was 1,1125 dollar waard, tegen 1,1126 dollar een dag eerder. Op de oliemarkt werd uitgekeken naar de bijeenkomsten van oliekartel OPEC op donderdag en vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 46,97 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 51,39 dollar per vat.

Door: ANP