AFNL corona

Om de bouwsector door de coronacrisis te loodsen moeten bouw- en infraprojecten zo snel als mogelijk naar voren worden gehaald. Daarvoor pleit Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL), die daarvoor een beroep doet op overheden, particuliere opdrachtgevers en woningcorporaties.

AFNL wijst naar de "verontrustende" cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die aantonen dat bedrijven het zwaar hebben. Bedrijven tot twintig medewerkers zijn gemiddeld in staat het bedrijf tot twee maanden overeind te houden. Voor bedrijven tot vijftig medewerkers is dit ongeveer een half jaar.

Mkb'ers in bouw en infra vallen gelet op hun orderportefeuille binnen deze groep, oordeelt de aannemersfederatie. "Als er niet snel opdrachten loskomen vanuit de overheid, dan overleeft meer dan de helft van de bouwbedrijven deze crisis niet", zo klinkt het.

Verleninging steunmaatregelen

AFNL vraagt het kabinet onder meer om verlenging van de steunmaatregelen voor laatcyclische sectoren als bouw en infra. Daarnaast zouden budgetten specifiek voor bouw en infra bij gemeenten moeten worden gereserveerd.

Door: ANP