Botsabsorber

De A12 vanuit Utrecht richting Den Haag is dinsdagochtend tussen Zevenhuizen en Bleiswijk uren afgesloten geweest nadat een vrachtwagen op een botsabsorber van Rijkswaterstaat was gereden. De afsluiting zou aanvankelijk tot 10.00 uur duren, maar er bleek meer tijd nodig voor onderzoek en berging. 

Rond 13.00 uur meldde de ANWB dat de weg weer vrij was.

Reparatie

De rechterrijstrook blijft nog wel even dicht omdat de vangrail nog moet worden gerepareerd. Bij het ongeval raakten de vrachtwagenbestuurder en een medewerker van Rijkswaterstaat gewond.

Botsabsorber

Volgens Rijkswaterstaat heeft de botsabsorber dinsdagochtend "zeker zijn nut bewezen". Deze absorber wordt gebruikt bij werkzaamheden om de eerste klap bij een botsing op te vangen. Op de botsabsorber staat vaak ook een pijl om de richting aan te geven, maar het is iets anders dan een pijlwagen. Een pijlwagen vangt de klap niet op, aldus Rijkswaterstaat.

Een botsabsorber is een vrachtwagen die stilstaat of langzaam rijdt en waarop een botskussen is aangebracht, die zijn werk doet bij een eventuele botsing. Een voertuig dat ertegenaan rijdt verliest zo snelheid en de klap wordt opgevangen, aldus Rijkswaterstaat.

Door: ANP