Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Brussel wil importheffing op staal en cement vanwege uitstoot

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Europese Unie is van plan om importeurs van staal, cement en aluminium te laten betalen voor de uitstoot van broeikasgassen. Er zou wel een overgangsperiode komen tot 2026, melden bronnen aan persbureau Bloomberg.

In het nieuwe mechanisme moeten heffingen gekoppeld worden aan de kosten van milieu-eisen waarmee producenten binnen de EU worden geconfronteerd. De regeling moet ervoor zorgen dat er in de EU een gelijk speelveld ontstaat ten opzichte van concurrenten buiten het blok, die met minder strenge klimaatregels te maken hebben. Dat moet ook voorkomen dat bijvoorbeeld Europese hoogovens naar een coulanter buitenland verhuizen, waardoor banen verloren gaan en klimaat en milieu juist worden geschaad. Ook moet het dumpen van goedkope waar tegengaan.

Naast staal en cement zou er volgens ingewijden ook aan regelingen gewerkt worden voor andere producten die de EU binnenkomen, zoals kunstmest en elektriciteit. Importeurs zullen speciale certificaten moeten kopen. De prijs voor een dergelijk certificaat is gekoppeld aan de Europese regeling voor emissierechten, aldus een van de bronnen.

Breder pakket

De maatregel maakt deel uit van een breder pakket regelingen dat op 14 juli gepresenteerd wordt. Die moeten de EU in staat stellen om te voldoen aan de eigen doelen voor het terugbrengen van de uitstoot tegen 2030, als onderdeel van de 'Green Deal'. Tegen 2050 moet de Europese Unie klimaatneutraal zijn, hebben de 27 landen afgesproken.

De Europese Commissie overweegt een overgangsperiode van maximaal drie jaar voordat het heffingsmechanisme volledig in werking treedt in januari 2026, zo staat in een ontwerpvoorstel. Tussen 2023 en 2026 zou gebruik gemaakt kunnen worden van een vereenvoudigd systeem, met als doel verstoringen in de handelsstromen te voorkomen en de aanvankelijke administratieve lasten te verlichten.

De plannen van het dagelijks EU-bestuur leiden al tot diplomatieke onrust in landen als Oekraïne, China en India. De beoogde heffing wordt vijf maanden voor een cruciale klimaattop voorgesteld. Tijdens die top wordt het noodzakelijk om coalities te smeden om ervoor te zorgen dat grote vervuilers hun inspanningen opvoeren om de uitstoot te verminderen.

Door: ANP

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.