Verwachte stikstofuitspraak Raad van State heeft grote gevolgen voor bouw

Veel bouwprojecten komen door de verwachte stikstofuitspraak na de zomer waarschijnlijk stil te liggen. De Raad van State vormt op dit moment een uitspraak over het Porthos project in de haven van Rotterdam, die rond oktober wordt uitgebracht. Dit meldt NOS. 

Het Porthos Project heeft als doel om CO2 van de industrie in de haven daar weg te halen en op te slaan in lege gasvelden die zich onder de Noordzee bevinden. Dit project moet Nederland helpen de klimaatdoelen te halen, maar er komt tijdens de aanleg van de infrastructuur wel stikstof vrij. Bij afwijzing van de vrijstelling door de Raad van State, heeft dat mogelijk ook gevolgen voor andere bouwprojecten.

Stikstofberekening

De verwachting onder veel juristen is dat de vrijstelling inderdaad wordt afgewezen. Als dat gebeurt, moet ieder bouwproject een losse stikstofberekening laten maken. Dat is arbeidsintensief én er is een tekort aan mensen die deze berekeningen maken. Na overhandiging ervan, moet er met overheden worden onderhandeld én moet er ruimte gevonden worden om stikstof te mogen uitstoten.

Door: Nationale Bouwgids / Johanne Levinsky