Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Versneld van kolen af nodig voor behalen klimaatdoelen'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
'Versneld van kolen af nodig voor behalen klimaatdoelen'
Alleen het uitbreiden van de capaciteit aan zonnepanelen en windmolens is niet voldoende om de klimaatdoelen te halen. Er moet ook geld komen voor alternatieven voor kolen en een versnelde overstap van de vervuilendste methode om stroom op te wekken, stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Als er niks wordt gedaan is alleen de uitstoot van kolencentrales voldoende om te zorgen dat de opwarming van de aarde boven de 1,5 graad uitkomt, aldus het agentschap.

"Kolen zijn de belangrijkste bron van CO2-uitstoot bij de energie-opwek en de belangrijkste energiebron wereldwijd", aldus IEA-directeur Fatih Birol. "Dat geeft al aan hoeveel schade kolen aan ons klimaat toebrengen en de enorme uitdaging die we hebben om ze te vervangen en tegelijkertijd de energietoevoer veilig te stellen."

Volgens Birol vindt meer dan 95 procent van de energie-opwek met kolen plaats in landen die hun uitstoot netto naar nul willen brengen. "Maar hoewel er een bemoedigende impuls is binnen overheden om de capaciteit voor het opwekken van schone energie uit te breiden, blijft het een onopgelost probleem hoe we met de enorme hoeveelheid kolencentrales wereldwijd om moeten gaan."

Specifieke omstandigheden

Het IEA zegt dat ieder land een eigen aanpak zal moeten volgen aangepast aan de eigen specifieke omstandigheden. Landen als Indonesië, Mongolië, China, Vietnam, India en Zuid-Afrika leunen bijvoorbeeld nog zwaar op kolencentrales en de overgang naar schone energie zal daar een grote uitdaging worden. In veel Aziatische landen staan nog relatief veel jonge kolencentrales waarvan de investering nog niet terugverdiend is.

Als alle landen hun klimaatbeloftes willen halen, moet tot en met 2030 ongeveer een derde van de capaciteit van kolencentrales verdwijnen. Daarvan moet driekwart door zonne- en windstroom worden opgevangen. Als de wereld de opwarming tot 1,5 graad wil beperken moet tegen 2050 de capaciteit van kolencentrales wereldwijd met 90 procent zijn teruggeschroefd.

Relatief goedkoop

Het IEA waarschuwt dat de huidige energiecrisis kan leiden tot meer interesse in kolen, die relatief goedkoop zijn en makkelijk te verkrijgen. Om juist te zorgen dat kolencentrales sneller worden afgedankt zou gezorgd moeten worden dat de financiering van bestaande centrales goedkoper wordt gemaakt. Eigenaren hebben hun investering dan sneller terugverdiend.

Ook is het zaak om te zorgen dat er nieuwe banen komen op plekken waar de kolenindustrie verdwijnt. De winning van mineralen die in batterijen voor elektrische auto's worden gebruikt, kan bijvoorbeeld voor nieuwe banen zorgen voor mijnwerkers in steenkolenmijnen, schrijft het IEA in zijn rapport.

Door: ANP

27 juni '25 (11:23)

Aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 33.000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In dezelfde periode vorig jaar werden voor de bouw van 38.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

19 juni '25 ( 8:20)

WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 5 procent gemiddeld

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt dit jaar 398.000 euro. Dat is 5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.

13 juni '25 ( 8:36)

Keijzer selecteert 24 locaties voor versnelling woningbouw

Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft 24 nieuwe gebieden aangewezen waar ze haast wil maken met woningbouw. Door zich te bemoeien met projecten in deze gebieden hoopt ze 'doorbraken' te forceren, waardoor deze sneller worden afgerond dan de gebruikelijke zeven tot tien jaar.

23 mei '25 ( 9:26)

Groter deel van inkomen jongeren gaat naar private huurwoning

Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds vaker in een private huurwoning gaan wonen en zien een groter deel van hun inkomen opgaan aan de huur. Dat komt doordat een sociale huurwoning of koopwoning vinden voor hen steeds moeilijker is geworden door het huizentekort. Ook zijn de huren op de private markt harder gestegen dan de inkomens van jongeren, meldt ING na onderzoek.

22 mei '25 ( 6:43)

Koopwoningen in april ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april gemiddeld 10,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van nieuwe cijfers. Gemiddeld kostte een woning 472.054 euro.

14 mei '25 ( 8:28)

Vergunningen voor tijdelijke woningen stijgen fors in 2023

Om het woningtekort tegen te gaan komen er in Nederland steeds meer tijdelijke huizen bij, zoals containerwoningen, kant-en-klare flexhuizen of kantoren die zijn omgebouwd tot tijdelijke studio's. Vorig jaar is voor meer dan 6000 van deze woningen een vergunning verstrekt. Dit zijn bijna drie keer zo veel als in 2020, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. In 2023 ging het nog om ruim 4000 vergunningen.

30 april '25 ( 9:42)

Branche vreest hogere afvalheffing voor Nederlanders

Nederlanders gaan meer afvalstoffenheffing betalen doordat de CO2-heffing voor verbrandingsinstallaties wordt verhoogd. Hiervoor vreest de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD).

30 april '25 ( 8:32)

Nederlandse huizenmarkt relatief betaalbaar binnen EU, aldus ABN AMRO

De Nederlandse huizenmarkt is relatief betaalbaar vergeleken met andere Europese landen, meldt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twintig jaar sterk gestegen en de betaalbaarheid van woningen is verslechterd, maar niet zo uitzonderlijk sterk als in andere EU-landen. Volgens woningmarkteconoom Mike Langen is Nederland ondanks de problemen een van de betaalbaardere koopmarkten in de EU.

15 april '25 ( 8:32)

TNO: meertaligheid leidt het vaakst tot misverstanden in bouw en landbouw

Meertaligheid op de werkvloer leidt het vaakst tot misverstanden in de bouw, landbouw en industrie. Dat meldt TNO op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het onderzoeksinstituut heeft uitgevoerd samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).