Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Geen politieke consequenties zwembadongeluk

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km

TILBURG (ANP) - Het zwembadongeluk in Tilburg waarbij in november de 5 maanden oude baby Rosalie om het leven kwam, heeft geen politieke consequenties voor de burgemeester of wethouders.

Dat bleek donderdagnacht tijdens een uren durende raadsvergadering. Het college ziet zelf geen reden op te stappen. Een motie van wantrouwen van de oppositiepartijen tegen een van de betrokken wethouders haalde het niet.

Ook een voorstel om een raadsonderzoek te houden kreeg onvoldoende steun. Dinsdag bleek dat de gemeente al jaren wist dat er ongelukken konden gebeuren door roestvorming in zwembad De Reeshof.

Daardoor vielen in november geluidsboxen op de baby, die bij haar moeder in het peuterbad zat. De moeder raakte zwaargewond. Met drie rapporten die op de gevaren hadden gewezen, werd niets gedaan.

Burgemeester Peter Noordanus nam daags na het ongeluk al de verantwoordelijkheid op zich. Dat de baby is omgekomen, is volgens hem de schuld van de gemeente.

Toch is bestuurlijke verantwoordelijkheid wat anders, vindt hij. "Konden we ons er maar vanaf maken door zondebokken aan te wijzen," zei hij donderdag.

Ook de drie betrokken wethouders voelen zich moreel verantwoordelijk, maar zien geen reden hun portefeuille neer te leggen. "Had ik het kunnen weten, had ik het moeten weten? Op beide vragen is het antwoord nee," aldus wethouder Joost Möller (VVD, vastgoed).

Fractievoorzitter Gabe van de Zee van grootste coalitiepartij PvdA moest daar besmuikt om lachen. "Je zou er bijna voor zorgen dat je niets weet als wethouder. Dat is dan heel veilig."

Met tien medewerkers van de gemeente worden extra functioneringsgesprekken gevoerd over hun verwijtbare nalatigheid. Twee medewerkers krijgen voorwaardelijk ontslag.

Zij worden herplaatst en mogen niet nog een keer nalatig zijn. Het Openbaar Ministerie in Breda bekijkt nog of iemand strafrechtelijk vervolgd moet worden.

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.