Normal_4844

AMSTERDAM (Novum) - Werknemers moeten na twee jaar of twee tijdelijke contracten een vaste aanstelling krijgen. Ook moet de werkgever een vergoeding gaan betalen als een tijdelijk contract niet wordt verlengd. Dat staat in een initiatiefwetsvoorstel dat de SP en de PvdA dinsdag presenteren.

Het wetsvoorstel is bedoeld om flexwerkers meer rechten te geven. "Te veel mensen hoppen van de ene uitzendbaan naar de andere. Deze mensen doen vaak jarenlang hetzelfde werk als werknemers in vaste dienst maar onder minder betaalde en onzekere arbeidsomstandigheden", zegt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt.

Ulenbelt en zijn PvdA-collega Mariëtte Hamer willen verder dat werkgevers die veel gebruikmaken van flexwerkers een hogere WW-premie gaan betalen. Dat stimuleert hen werknemers sneller een vast contract te geven. Ook krijgen werknemers met een tijdelijke aanstelling het recht tussentijds hun contract op te zeggen.

Uitzendkrachten en werknemers met een zogeheten payrollcontract kunnen volgens het voorstel van SP en PvdA straks niet meer zomaar worden ontslagen.