Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Extra investeren in integrale bouwprojecten Gelderse steden

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Gedeputeerde Staten (GS) steunen integrale stedelijke bouwprojecten met een extra bedrag van 13,7 miljoen euro. De betrokken gemeenten hebben grote stappen gezet om deze projecten te realiseren ondanks de crises. Nu de plannen zich uitkristalliseren en de uitvoering start, willen GS deze sleutelprojecten een extra impuls geven die niet alleen voor de Gelderse economie van belang is.

'Met onze extra bijdrage investeren we in het publieke deel van de projecten zoals bijvoorbeeld de openbare ruimte, om zo gemeenten meer bewegingsruimte te bieden in de afsluitende onderhandelingen met woningbouwverenigingen of marktpartijen. Uiteindelijk willen we hiermee ook bereiken dat de woningbouwprojecten kunnen starten', aldus Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde voor het Gelderse Stedenbeleid.

Arnhem
In sleutelproject Rijnboog investeren GS 1,8 miljoen in de aanleg van de openbare ruimte om Bartok en Paradijs met het doel de herontwikkeling van deze deelgebieden definitief uitvoerbaar te maken.

Apeldoorn
In sleutelproject Kanaalzone investeren GS 1,1 miljoen  in het aantrekkelijk maken van het Vlijtsepark, onder meer door het tijdelijk verhuren van de bestaande gebouwen Zwitsal en Wassink, het wegnemen van hekken en de aanleg van een fietspad. Daarnaast 0,9 miljoen om bij te dragen als eerste start van 74 woningen voor Schatkamer Zuid. Start bouw deze maand.

Doetinchem
In sleutelproject De Schil investeren GS 1,5 miljoen, waarvan 5 ton om de binnenstad te verbinden met de Oude IJssel en 1 miljoen voor een zorgvuldige inpassing en eventuele verplaatsing  van  een gemaal in Doetinchem zodat dit geen belemmering meer is voor Iseldoks I, een bouwproject met een mix van woningtypen (waaronder sociale woningbouw, zorgwoningen) en winkelruimte. Het bouwproject Iseldoks I start op 12 maart 2014.

Ede
In sleutelproject Veluwse Poort investeren GS 1,75 miljoen in het opknappen van de gevel, kozijnen, dak en rijke detaillering van de Mauritskazerne als de gemeente dit tegelijk oppakt voor de Frisokazerne. De gebouwen hebben een prominente plaats op de Kazerneterreinen.

Harderwijk
In sleutelproject Waterfront investeren GS 1,75 miljoen in het herinrichten van de Burgemeester De Meesterstraat. Deze belangrijke verkeersader voor Harderwijk wordt veranderd om de verwachte verkeersgroei en tijdelijke parkeervoorzieningen tot 2020 op te kunnen vangen als onderdeel van het sleutelproject Waterfront.

Nijmegen
In sleutelproject Waalfront investeren GS 1,9 miljoen voor deelprojecten in en aan de Handelskade, zoals parkeermogelijkheden voor ondernemers uit de Binnenstad, het inrichten van het Havenplein en een nieuwe waterkering voor de Handelskade. Ook het toeristisch aantrekkelijk maken van de Waalkade is onderdeel van investeringen GS (1,2 mln). De officiële start van de nieuwbouw Handelskade is op 14 maart.

Zutphen
In sleutelproject IJsselsprong investeren GS 1,8 miljoen waarvan 6 ton voor het opnieuw inrichten van de Marspoortstraat die de verbinding vormt tussen IJsselkade en binnenstad én 1,2 miljoen voor een parkeergarage in de spoorzone ter vervanging van  onder andere parkeren op de IJsselkade.

Sleutelprojecten
De provincie heeft in 2008 met de acht grote Gelderse steden in elke stad een gebiedsontwikkelingsproject benoemd, dat cruciaal is voor de stad en de regionale uitstraling. Dit zijn de zogenaamde Sleutelprojecten: complexe projecten met grote investeringen en een veelheid aan betrokken partijen. Als gevolg van de economische crisis zijn de oorspronkelijke plannen aangepast. Na een langjarige periode van planvorming komen de meeste van die projecten nu in de realisatiefase. De afspraken over de Sleutelprojecten hebben een totale looptijd tot en met 2017.

Robuuste Investeringsimpuls
Deze subsidie is onderdeel van de Robuuste Investeringsimpuls. Dit is een extra investering van 250 miljoen euro in de economie en werkgelegenheid van Gelderland.  Er wordt geïnvesteerd in regionale economie, (jeugd)werkgelegenheid, mobiliteit, bouw en energie en infrastructuur. Dit levert in twee jaar tijd 3.000 tot 4.000 mensjaren aan werkgelegenheid op. Daarbovenop komen nog eens 2.000 leerwerktrajecten voor jongeren.

Bron: Gelderland.nl

14 december '23 (13:01)

Bouw van datacenter Google in Winschoten formeel gestart

In het Groningse Winschoten is donderdag formeel de bouw gestart van een nieuw datacenter van Google. Het wordt een 'satelliet' van het grote complex in de Eemshaven in dezelfde provincie. Google steekt naar eigen zeggen 600 miljoen euro in het nieuwe gebouw. Het zou enkele tientallen banen opleveren.

01 november '23 ( 8:32)

Verduurzaming bedrijventerreinen komt nauwelijks van de grond

De verduurzaming van bedrijventerreinen in Nederland komt nauwelijks van de grond, zegt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een nieuw advies aan de regering. Bedrijventerreinen moeten volgens de adviesraad niet meer worden gezien als een stuk grond met bedrijfspanden, maar als een verzameling ondernemers die samen een geheel vormen. Voor veel verduurzamingsmaatregelen is samenwerken namelijk efficiënter, goedkoper of zelfs onmisbaar, schrijft de Rli.

24 oktober '23 ( 6:09)

Organisaties minder klimaatambitieus door hoge energieprijzen

Het aantal belangrijke innovaties bij Nederlandse bedrijven laat al drie jaar een dalende lijn zien. Bedrijven lijken zich nu vooral te richten op kleinschalige verbeteringen van bestaande producten en diensten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in een dinsdag verschenen rapport.

23 oktober '23 (21:09)

Externe adviseurs bekijken verduurzamingsplannen Tata Steel

Economieminister Micky Adriaansens laat twee externe adviseurs, Hans Wijers en Frans Blom, kijken naar de verduurzamingsplannen waarmee Tata Steel volgende week komt. Het is de bedoeling dat zij ook alternatieven gaan onderzoeken. De demissionaire bewindsvrouw wil zich er zo van verzekeren dat uiteindelijk de best mogelijke aanpak wordt gekozen.

13 oktober '23 ( 9:39)

Haags gebouw van Universiteit Leiden dicht om veiligheidsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een gebouw van de Universiteit Leiden in de stad Den Haag blijft vrijdag de hele dag dicht vanwege "een verhoogd veiligheidsrisico". De universiteit meldt niet wat het risico is. Studenten en medewerkers krijgen de vraag om niet naar het gebouw aan de Wijnhaven in het centrum van Den Haag te komen.

12 oktober '23 (21:08)

Ondanks kritiek bouw nieuw vergadercomplex Surinaamse parlement gestart

Ondanks brede kritiek is donderdag de bouw begonnen van een nieuw vergadercomplex voor het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblée. Een moderne vergaderzaal, kantoren, een publieke tribune en andere voorzieningen komen in het oude stadscentrum, pal achter de replica van het historische gebouw dat in 1996 is afgebrand.

14 augustus '23 (19:23)

Herstelwerkzaamheden door ontsporing Gotthardtunnel duren langer

De herstelwerkzaamheden in de Gotthardtunnel in Zwitserland gaan ook na woensdag door. Dat melden de Zwitserse spoorwegen (SBB) op hun website. In de tunnel ontspoorde vorige week een goederentrein, waardoor een zeer belangrijke transportroute voor goederenvervoer tussen het noorden en het zuiden van Europa geblokkeerd raakte.

10 augustus '23 ( 7:08)

Zesde maand op rij krimpende industrieproductie Nederland

Nederlandse industriebedrijven produceerden in juni in doorsnee 7,7 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het was de zesde maand op rij dat de industriële productie op jaarbasis een krimp liet zien. In mei zakte de productie al met ruim 9 procent en in april was sprake van een daling van meer dan 12 procent. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

07 augustus '23 ( 8:08)

TU Delft geeft grote bouwopdracht aan Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft een grote opdracht gekregen van de TU Delft. Het beursgenoteerde bedrijf gaat aan de slag met de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Met de klus is circa 130 miljoen euro gemoeid.

23 juni '23 (15:38)

In september komt kabinet met eigen plan landbouwsector

Het kabinet komt in september met zijn eigen plan voor de hervorming van de landbouwsector, zei minister Piet Adema (Landbouw) vrijdag na de ministerraad. Daarin zal staan hoe de sector tot en met 2040 hervormd zal worden. Eerder deze week klapte het overleg over het Landbouwakkoord toen lobbyclub LTO zich terugtrok.