De westzaal van het monumentale Groote Museum. Foto ARTIS

Artis opent eind volgend jaar de deuren van een nieuw museum: het ARTIS-Groote Museum. Het Groote Museum gaat over de mens, en zal gehuisvest worden in het eerste museumgebouw van Amsterdam, daterend uit 1855. Na jarenlange inhoudelijke ontwikkeling is het museumontwerp nu afgerond en opent Artis straks, na Micropia, de deuren van haar tweede museum. Dit meldt Artis.

De realisatie van het Groote Museum is een belangrijke stap in de vernieuwing van Artis. Aan dieren, planten, microben en het universum wordt nu ook de mens toegevoegd. Want in deze tijd kunnen we de wereld niet meer zien zonder de mens en zijn rol hierin. 
 

Emotionele expeditie 

 
In het Groote Museum wordt de bezoeker met zijn eigen lichaam, kunstinstallaties, organische materialen, geuren en geluiden meegevoerd op een emotionele expeditie en stelt zichzelf vragen als “Wie ben ik, waar kom ik vandaan, waar wil ik naartoe? Wat is het om mens te zijn, en ben ik alleen of ben ik verbonden? Maatschappelijke thema’s zoals circulariteit, mobiliteit, kunst, consumptiepatronen, voeding en gezondheid zijn verwerkt in vaste opstellingen. Bij alle opstellingen is het menselijk lichaam het vertrekpunt.
 

Werkplaats

 
Uniek is dat het Groote Museum bestaat uit de museumexpeditie en een werkplaats. Deze twee functies lopen in elkaar over en versterken elkaar. De werkplaats is een plek voor verdieping en interactie met een dagelijkse programmering. Experts delen hun kennis met bezoekers en meerdere malen per dag worden vrij toegankelijke workshops gegeven. Voor scholieren, studenten en jonge professionals komen op maat gemaakte workshops, aansluitend op de curricula. Bedrijven, organisaties, beleidsmakers en wetenschappers kunnen er straks terecht voor samenkomst, debat en verdieping. Ook wordt ruimte geboden aan kunstenaars. Dit alles om inzicht te verschaffen en de noodzakelijke, maatschappelijke veranderingen in denken en doen teweeg te brengen. 
 

Best bewaarde geheim van Amsterdam 

 
Het Groote Museum is gebouwd tussen 1852 en 1855 als het eerste museumgebouw van Amsterdam. Het was een plek van samenkomst en vervulde een belangrijke sociale en culturele rol in Amsterdam in de 19e eeuw en eerste helft van de 20e eeuw. Het wordt wel het best bewaarde geheim van Amsterdam genoemd omdat de deuren sinds 1947 gesloten zijn. De vernieuwing en restauratie van dit rijksmonument is gestart in 2017 en zal in 2021 gereed zijn. Het vernieuwde en gerestaureerde gebouw zal een belangrijk collectiestuk van het museum zijn en de bezoekerservaring versterken. 
 

Crisis als stimulans 

 
“De huidige tijd onderstreept nog eens de urgentie dat we meer inzicht moeten krijgen in onszelf en de relatie met de wereld om ons heen. Het is een extra stimulans om door te gaan met de realisatie van het Groote Museum, hoe uitdagend ook. Het museum geeft straks een groot publiek inzicht in zichzelf in relatie tot zijn of haar omgeving en de aarde waarop we leven” aldus Rembrandt Sutorius, Artis-directeur. 
 
Door: Nationale Bouwgids