Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Woningbouwbeleid van de overheid kan volgens ondernemers veel sneller

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
De landelijke overheid en bijvoorbeeld gemeenten en bedrijven moeten alvast 200.000 extra woningen ruimtelijk gaan plannen in het land. Doen ze dat niet, dan gaat het waarschijnlijk alsnog niet lukken om tot en met 2030 zeker 900.000 extra woningen te bouwen. Daarvoor waarschuwen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

De lobbyclubs voor het bedrijfsleven vinden het heel goed dat het kabinet 1 miljard euro beschikbaar stelt om versneld meer betaalbare huizen te bouwen. "Nu is het echter alle ballen op het versnellen van de uitvoering van het beleid, anders gaat het alsnog niet lukken", zeggen ze.

Bezwaarprocedures 

Dat laatste behelst niet alleen het ontwerpen en bouwen van huizen. Een belangrijk risico zit hem volgens de ondernemers in een grote gebrek aan personeel en kennis bij gemeenten en provincies. Hierdoor zou het niet lukken om snel tot de benodigde besluiten en vergunningen te komen. Bezwaarprocedures kunnen ook vaak korter, vinden de ondernemers. En er zal nog een oplossing gevonden moeten worden voor het stikstofprobleem dat de bouw van nieuwe woningen in de weg kan zitten.

Investeringen

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland moet ook voorkomen worden dat nieuwe wijken straks verstoken blijven van bijvoorbeeld elektriciteitsaansluitingen. Daarom zouden er versneld vergunningen verleend moeten worden voor de verzwaring en aanleg van energienetten. Zonder extra investeringen in infrastructuur om alle woningenbouwprojecten te ontsluiten, zal het volgens de ondernemers ook niet mogelijk zijn om het woningtekort aan te pakken. Dan gaat het bijvoorbeeld om investeringen in openbaar vervoer, bijvoorbeeld meer lightrail-verbindingen.

Versneld meer betaalbare huizen

Het extra geld dat met Prinsjesdag is aangekondigd om versneld meer betaalbare huizen te bouwen moet 75.000 extra woningen opleveren. Dat heeft demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vorige week nog laten weten. Ze gaat de komende maanden uitwerken hoe de 1 miljard euro precies zal worden besteed.

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.