Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vastelastenbond: kans op foute berekening WOZ-waarde gestegen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De Vastelastenbond waarschuwt consumenten voor de invoering van de nieuwe meetmethode voor de berekening van de WOZ-waarde. Volgens het consumentencollectief kan het leiden tot een toename van het aantal foute vaststellingen. "In gemeenten waar de methode al eerder is ingevoerd heeft dit tot extra bezwaren geleid", zegt Dirk Jan Wolfert, directeur van de Vastelastenbond. "Dat is voor ons een signaal dat het niet vlekkeloos verloopt."

Alle gemeenten moeten vanaf dit jaar alle schattingen vaststellen op basis van de woningoppervlakte, naast een vergelijking met woningen in de gemeente die recent zijn verkocht. Eerder mochten ze zich ook baseren op de inhoud van een woning. Volgens de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de vastgestelde waarden door gemeenten, is de nieuwe meetmethode nauwkeuriger.

"Uiteindelijk zou het nauwkeuriger moeten zijn", erkent Wolfert. "Maar als je verandert van methodiek klopt het vaker niet of roept het vragen op." WOZ-waardes kunnen door de nieuwe meetmethode in bepaalde gevallen fors hoger uitvallen. Wolfert heeft voorbeelden gezien waar de WOZ-waarde ineens met 20 procent is gestegen. De Vastelastenbond verwacht dan ook dat het aantal bezwaren op de korte termijn zal toenemen.

Gevolgen

De verplichte wijziging van methode geldt dit jaar voor ongeveer 250 van de 352 gemeenten. De rest was al over naar het nieuwe systeem. Daar bleven de gevolgen volgens de Waarderingskamer beperkt. "In sommige gemeenten die deze overgang vorig jaar hebben gemaakt, heeft dit geleid tot extra vragen en bezwaren", zo valt te lezen op de website van de Waarderingskamer. "Maar bij veel andere gemeenten is het voor de eerste keer bekend maken van WOZ-waarden op basis van de gebruiksoppervlakte heel soepel verlopen." De Waarderingskamer was donderdag vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.

Gemeenten stellen ieder jaar de waarde van een huis vast. Doordat de huizenprijzen al jaren hard oplopen, stijgt ook de WOZ-waarde mee. Op basis daarvan wordt de hoogte van verschillende belastingen vastgesteld. De WOZ-waarde van woningen steeg vorig jaar met gemiddeld 9 procent en is gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2021.

Door: ANP

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.