Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wat is een hybride warmtepomp?

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 10 min
location_on [xx]km
De vraag naar de hybride warmtepomp stijgt, vooral nu de gasprijzen door de oorlog in Oekraïne bijna dagelijks stijgen. Maar wat is een hybride warmtepomp eigenlijk en waarom is deze beter dan alleen een cv-ketel? 30 procent van de mensen heeft er wel eens van gehoord, maar weet niet precies wat het is. 20 procent heeft nog nooit van een hybride warmtepomp gehoord. Wij leggen het je daarom uit. 

De hybride warmtepomp vervangt een deel van het aardgasverbruik in een huishouden. Door de pomp aan te sluiten op de cv-ketel verbruik je meer stroom en minder gas. Huishoudens met een hybride warmtepomp verbruiken 60 tot 70 procent minder aardgas voor de verwarming. Je elektriciteitsverbruik gaat hiermee wel omhoog, maar maakt je broodnodig minder afhankelijk van gas.

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en kan voor een groot deel van het jaar het huis warm houden. Als het buiten te koud is of het te lang duurt om het huis op te warmen, springt de cv-ketel bij. Ook voor warm water in de keuken en badkamer blijft de cv-ketel nodig.

Terugverdientijd

Doordat de aardgasprijs nu flink oploopt, verdienen huishoudens de aanschaf van de hybride warmtepomp sneller terug dan voorheen. De zogenoemde terugverdientijd kan teruglopen naar vier tot vijf jaar. Daalt de gasprijs weer, dan komt de terugverdientijd op zes tot zeven jaar te staan.

Hybride warmtepomp versus volledig elektrische warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een tussenstap naar een volledig aardgasvrij huis. De meeste huizen zijn tegenwoordig geschikt voor een hybride warmtepomp maar voor een volledig elektrische warmtepomp waar geen cv-ketel meer voor nodig is, moet een huis aan meer eisen voldoen.

Een hybride warmtepomp is breed toepasbaar. “Omdat de cv-ketel kan bijspringen, is een hybride warmtepomp ook mogelijk in matig geïsoleerde huizen”, licht energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal toe. “Het is een tussenstap naar een volledig elektrische warmtepomp. Tijdens de levensduur van 15 jaar kun je de matige isolatie verbeteren naar goed, en kun je de hybride vervangen door een volledig elektrische warmtepomp.”

Met een volledig elektrische warmtepomp gaat een huishouden volledig van het aardgas af. De pomp verwarmt het huis én levert warm water op een duurzamere manier dan de cv-ketel. Ook de volledig elektrische pomp haalt warmte uit de buitenlucht. Huizen die goed geïsoleerd zijn, kunnen zo’n pomp installeren. Een huis is hier alleen geschikt voor als deze is voorzien van goede dak- en vloerisolatie, een geïsoleerde spouwmuur en HR++ glas. Warmtepompen werken namelijk met een verwarmingstemperatuur van maximaal 55 graden. Dat is bij een cv-ketel wel anders: die levert water tot 80 graden. Dat betekent eigenlijk dat slecht of matig geïsoleerde huizen geen baat hebben bij een volledig elektrische warmtepomp, omdat ze dan niet warm genoeg worden.

De meeste huizen tussen 1992 en 1999 zijn voorzien van redelijke isolatie. Vanaf 2000 is isolatie in huizen almaar verbeterd en huizen die vanaf 2009 zijn gebouwd, hebben goede tot zeer goede isolatie. Bewoners van deze huizen kunnen met weinig tot geen aanpassingen overstappen op een volledig elektrische warmtepomp.

Subsidie hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kost gemiddeld 5.000 euro. Je krijgt daar ongeveer 2.500 euro subsidie voor, dat is meer dan vorig jaar. “Met een besparing van 400 euro per jaar op je energierekening, uitgaande van 1 euro per kubieke meter gas, verdien je de aanschafkosten ruim binnen de levensduur van 15 jaar terug en ben je meteen duurzamer bezig. Combineer je de aanschaf van een hybride warmtepomp met een isolatiemaatregel dan krijg je voor de isolatie ook nog eens 30 procent subsidie. Dat is een mooie kans om tegelijk de isolatie van je huis te verbeteren”, zegt Van Meegeren.

Wil je weten of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan mee met de Verwarmingstest van Milieu Centraal.

Op zoek naar een goede hybride warmtepomp? De Consumentenbond testte acht hybride warmtepompen.

Door: Nationale Bouwgids
Bronnen: Milieu Centraal, NOS, Telegraaf, De Consumentenbond

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.