Normal_rss_entry-364244

Energiebedrijf Essent gaat de variabele energietarieven per 1 juli met 25 tot 30 procent verhogen. De gemiddelde klant is daardoor zo'n 50 euro per maand duurder uit, bevestigt het bedrijf eerdere berichtgeving van de NOS. Op 1 januari verhoogde Essent de tarieven ook al. Toen moesten klanten gemiddeld 20 euro per maand meer gaan betalen.

Hoeveel klanten meer moeten gaan betalen, hangt uiteraard af van het type woning. Klanten met een goed geïsoleerd appartement zijn volgens een woordvoerster bijvoorbeeld zo'n 25 euro meer kwijt per maand. Bewoners van een boerderij die minder goed geïsoleerd is, zijn tot wel 100 euro meer kwijt.

Niet nog een keer verhogen

Essent verwacht de tarieven voor 1 januari niet nog een keer te hoeven verhogen, maar kan dat niet garanderen. "We kopen vooruit in op de markt en de energie voor de komende maanden hebben we al aangekocht", legt een woordvoerster uit. "Maar we weten niet wat er nog gaat gebeuren, bijvoorbeeld met eventuele sancties. Daar kunnen we pas in het najaar meer over zeggen."

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd fors gestegen door onder meer de Russische inval in Oekraïne en verder aangewakkerd door Europese sancties tegen Russische energieleveranties aan de EU. Dat leidde weer tot tegenreacties van de Russen zoals het afknijpen van de gastoevoer aan onder meer Nederland.

Door: ANP