Normal_vijftien_sloopwoningen_voor_opvang_oekra_ense_vluchtelingen_in_purmerend

Het aantal hypotheekaanvragen onder 55-plussers voor het verbeteren van de woning is in het eerste kwartaal van 2022 tot recordhoogte gestegen (+102 procent) ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Deze stijging lijkt zich door te zetten; zo nam het aantal aanvragen in april en mei van 2022 óók aanzienlijk toe ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Vanwege de grote schaarste aan betaalbare seniorenwoningen kiezen steeds meer 55-plussers ervoor niet te verhuizen, maar in hun woning blijven en deze te verbouwen. Dit gaat echter ten koste van de doorstroming op de huizenmarkt. Dit meldt De Hypotheker.

 

Tegelijkertijd is onder 55-plussers sprake van een flinke daling van het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning. Terwijl het in het eerste kwartaal om een bescheiden afname (-4 procent) ging in vergelijking met dezelfde periode in 2021, was deze daling in april en mei veel aanzienlijker (-17 procent). Dat heeft volgens De Hypotheker niet alleen te maken met de hoge huizenprijzen, maar vooral met de schaarste aan levensloopbestendige woningen; een tekort dat nu zo’n 350.000 huizen bedraagt.

Gelijkvloers wonen

Veruit de meeste koopwoningen voldoen namelijk niet aan de woonwensen van 55-plussers. Zo geldt voor veel ouderen dat zij het liefst gelijkvloers, in de eigen omgeving en vlakbij voorzieningen als winkels, culturele voorzieningen en het openbaar vervoer willen wonen. Doordat er in de afgelopen jaren nauwelijks woningen zijn bijgebouwd die tegemoetkomen aan deze wensen, kiezen ouderen er voor hun bestaande woning te verbouwen. Zo willen zij hun eigen woning levensloopbestendig maken, zodat zij er langer kunnen blijven wonen. 

Door: Nationale Bouwgids