Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aandacht voor bouwbedrijven op de beurzen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Aandacht voor bouwbedrijven op de beurzen
De Europese beurzen staan vrijdag voor een hoger begin van de handelsdag. In Amsterdam zal de aandacht onder andere uitgaan naar beursgenoteerde bouwbedrijven. Het kabinet heeft besloten veertien infraprojecten uit te stellen vanwege een tekort aan stikstofdeskundigen. Ook de luchtvaart weet de aandacht op zich gericht door alle problemen rond personeelstekorten en stakingen verspreid over Europa.

De aandelen van bouwers als BAM en Heijmans reageren mogelijk op het stikstofnieuws uit Den Haag. Onder meer de verbreding van de A58 tussen Eindhoven en Tilburg en die van de A6 tussen Almere Oostvaarders en Lelystad lopen vertraging op. Wanneer de planfase voor deze projecten definitief klaar is, is nog niet bekend.

Verder krijgt Transavia, onderdeel van Air France-KLM, de Consumentenbond achter zich aan. Volgens de organisatie zou Transavia de regels overtreden bij het annuleren van vluchten op Schiphol om de drukte het hoofd te kunnen bieden. Gedupeerde reizigers zouden maar twee opties krijgen, namelijk geld terug of een vlucht na de zomer. Daarmee zou de maatschappij volgens de belangenorganisatie tekortschieten. Kenners van Deutsche Bank verhoogden overigens het advies voor Air France-KLM.

easyJet

Daarnaast maakte easyJet bekend vakantiegangers zoveel mogelijk te ontzien bij het schrappen van vluchten op Schiphol. De Britse prijsvechter annuleert vooral vluchten op routes waar het meerdere keren per dag heen vliegt zoals Londen. Werknemers van British Airways, onderdeel van het in Londen genoteerde IAG, stemden op hun beurt voor stakingen gedurende het drukke zomerseizoen.

Investeerder HAL kondigde aan zijn bod te lanceren op alle aandelen van baggeraar Boskalis, die het al langer wil overnemen. Heineken profiteert op zijn beurt mogelijk van een adviesverhoging. Het aandeel van de bierbrouwer is volgens Deutsche Bank het kopen waard. Bussenbouwer Ebusco maakte bekend voor het eerst aan een Zweedse partij te zullen gaan leveren. Daarmee komt het aantal landen waar het bedrijf aan levert op acht.

Zalando

De Duitse webwinkel Zalando stuurde op zijn beurt een winstwaarschuwing uit. De onderneming merkt dat de economische tegenwind door de hoge inflatie langer aanhoudt. Daarom lukt het dit jaar waarschijnlijk bij lange na niet om de eerdere gestelde financiële doelen te halen.

De euro was 1,0537 dollar waard, tegenover 1,0521 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 104,74 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder op 110,28 dollar per vat.

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.