Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Zonnepanelensector te sterk afhankelijk van China'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Zonnepanelen en alle technologie daarachter zouden niet meer vrijwel alleen uit China moeten komen. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gaat het niet lukken om aan klimaatdoelen te voldoen als er geen extra toeleveringsketens in andere landen bij komen.

De wereldwijde productiecapaciteit voor zonnepanelen is de afgelopen tien jaar in toenemende mate verplaatst van Europa, Japan en de Verenigde Staten naar China, staat in een nieuw rapport van de denktank voor de energiesector. De Chinezen zouden door al hun investeringen en innovatie tegenwoordig goed zijn voor meer dan 80 procent van de markt en dat aandeel loopt komende jaren waarschijnlijk nog verder op tot ruim 95 procent.

"China heeft een belangrijke rol gespeeld bij het wereldwijd verlagen van de kosten voor zonne-energie", legt IEA-directeur Fatih Birol uit. Maar het feit dat de sector zo geconcentreerd is in China brengt volgens hem ook beperkingen met zich mee. Hij wijst op vertragingen en hogere prijzen als gevolg van leveringsproblemen. Mede door de strenge coronarestricties in China komen de knelpunten de laatste tijd steeds meer naar de voorgrond.

Ongekende schaal

Maar om internationale energie- en klimaatdoelen te halen moet de wereldwijde inzet van zonnepanelen volgens schattingen van zijn bureau op een ongekende schaal groeien. Dit zou een grote extra uitbreiding van de productiecapaciteit vereisen. Bijvoorbeeld voor belangrijke grondstoffen, waaronder polysilicium, zou de capaciteit rond 2030 al meer dan twee keer zo hoog moeten liggen als nu het geval is.

In het rapport staat ook dat de zonnepanelenindustrie in China zelf voornamelijk draait op energie uit steenkool. Daar verandering in brengen helpt natuurlijk ook bij de klimaataanpak. Toch wordt dat door het IEA niet als heel groot argument genoemd om meer zonnepanelen in andere landen te laten maken. Dat komt omdat zonnepanelen de forse CO2-uitstoot in hun productiefase gemiddeld toch binnen vier tot acht maanden zouden hebben terugverdiend als ze eenmaal zelf energie opwekken. Dat is volgens de denktank relatief kort als je ervan uitgaat dat zonnepanelen zo'n 25 tot dertig jaar mee kunnen gaan.

Door: ANP

05 september '23 ( 8:23)

Ruim vijfde huishoudens op woningmarkt mismatch volgens DNB

Veel woninghuurders zouden liever in een koophuis wonen en er zijn ook Nederlanders met een koophuis die eigenlijk graag zouden huren. Economen van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben uitgerekend dat er voor in totaal 1,8 miljoen huishoudens sprake is van een mismatch. Dat is meer dan een vijfde van het totaal aantal huishoudens.

15 augustus '23 (14:24)

Ruim 20.000 studentenkamers in de planning is maar derde van wat nodig is

Voor ruim een derde van het beoogde aantal studentenkamers dat tot 2030 nodig is, zijn plannen en voor het merendeel daarvan zijn ook bouwlocaties. Dat zegt Ardin Mourik, regisseur van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Het actieplan werd vorig jaar opgetuigd om de kamernood tegen te gaan. Deze week zijn veel introductieweken begonnen in universiteitssteden.

15 augustus '23 ( 8:38)

Hoge bouwkosten zorgen voor duurdere verzekering huis

Woonverzekeringen zijn fiks duurder geworden omdat de kosten in de bouw hard oplopen, waarschuwt prijsvergelijker Pricewise. Materialen voor de bouw zijn hard in prijs gestegen en ook de lonen voor bouwlieden gaan omhoog. Dat stuwt ook het totale bedrag dat nodig zou zijn om je huis in dezelfde staat opnieuw op te bouwen, en daarop baseren verzekeraars de premie voor een opstalverzekering.

28 juli '23 ( 8:23)

Meer huizen verkocht door bouwconcern Heijmans

Bouwconcern Heijmans heeft in het eerste deel van dit jaar weer wat meer huizen verkocht. De honderd jaar geleden opgerichte bouwer is dan ook niet al te pessimistisch over zijn vooruitzichten, ondanks de afkoeling van de woningmarkt en problemen in de bouwsector. Heijmans zag zijn orderportefeuille het afgelopen jaar ook wat voller raken.

26 juli '23 ( 9:31)

Het belang van een goede fundering

De fundering van een gebouw is van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid ervan. Het vormt de basis waarop de rest van de constructie rust. Een solide fundering zorgt ervoor dat het gewicht van het gebouw gelijkmatig wordt verdeeld en bestand is tegen de belastingen waaraan het wordt blootgesteld.


24 juli '23 ( 6:08)

Na maanden prijsdaling huizenprijzen weer wat omhoog

De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer wat gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kostten koopwoningen in juni 0,2 procent meer dan een maand eerder. De voorgaande vier maanden gingen de prijzen nog telkens omlaag.

20 juli '23 ( 6:08)

Gas en licht 630 euro duurder voor huishoudens

Gas en elektriciteit zijn nog altijd fiks duurder dan een jaar geleden, ondanks de dalende tarieven van leveranciers en compensatiemaatregelen van de overheid. Gemiddeld gaat het om een stijging van 37 procent, waarmee de jaarrekening 630 euro hoger zou uitvallen.

19 juli '23 (14:08)

Krimp bouwsector onaangenaam volgens Bouwend Nederland

De verwachte krimp in de bouw is "behoorlijk wrang in een periode waarin juist groei zou moeten zijn", zegt belangenbehartiger Ruben Heezen van Bouwend Nederland. Hij reageert op een woningrapport van ING waarin staat dat de Nederlandse bouw volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent krimpt. Dat is de grootste achteruitgang sinds 2013.

19 juli '23 ( 6:08)

Volgend jaar grootste krimp sinds 2013 in de bouw verwacht

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente, dalende huizenprijzen, een tekort aan bouwgrond en de stikstofkwestie.

13 juli '23 ( 9:22)

Explosie zorgt voor beschadiging portiekflat Amsterdam Nieuw-West

Een portiekflat aan de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam Nieuw-West is in de nacht van woensdag op donderdag beschadigd geraakt door een explosie. Dit gebeurde rond 01.30 uur. Niemand raakte gewond en er is nog niemand aangehouden.